Quantcast
Новини Пловдив » Случка на деня » Пловдив отбеляза нетипичен 24 май
Случка на деня

Пловдив отбеляза нетипичен 24 май

С благодарствен молебен по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в храм „Св. Кирил и Методий“ бе отбелязан празникът в Пловдив.  Пловдивският митрополит Николай водеше тържествената служба пред събрали се граждани, сред които заместник-кметовете на Община Пловдив Стефан Стоянов и Пламен Панов, областният управител Дани Каназирева и Иванка Киркова, началник на Регионалното управление по образование в Пловдив.

Заради мерките за предотвратяване разпространението на COVID-19 тази година в града под тепетата не беше проведено традиционното шествие за 24 май, в което участие активно взимаха децата от всички пловдивски училища, преминавайки през главната улица.

„Днес сме изпълнени със смирение и благодарност към Светите братя Кирил и Методий, към техните ученици и най-вече към българския народ за това, че успя да развие и съхрани духовността и българщината през годините. За това, че наложи нашата азбука, разпространи християнството и покръсти и други народи и им помогна да четат и пишат и да разбират Божието слово“, заяви по време на тържествената служба заместник-кметът Стефан Стоянов.

Той отправи специална благодарност към българските учители и българските ученици, които въпреки, че не бяха в своите училища, продължиха да учат и да разпространяват словото и знанието, защото „то ни прави българи и народ“.

„Делото на Светите братя постоянно се обогатява, извисява и развива. Чрез свещените писания на Библията, преведени от Кирил и Методи, познахме Бога и вярата, приобщихме се, разпространихме  славянската реч, защото всички ние говорим и пишем на български език, а една песен звучи и ни продължава да ни сплотява. Нека „Върви народе възродени“ никога не заглъхва в нас.“ С тези думи Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна към присъстващите в храма.

След приключване на молебена пред паметника на Светите братя в двора на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ бяха поднесени венци и цветя.

Община Пловдив излъчи на живо във фейсбук страницата си празника по повод 24 май, организиран от РУО-Пловдив и СУ „Христо Груев Данов“, който може да видите на  https://www.facebook.com/PlovdivMunicipality/videos/2630193600560178/

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...