Quantcast
Новини Пловдив » Свят » За възстановяване от пандемията Румъния взима 33 млрд евро, България – 15
COVID-19 Балкани Свят

За възстановяване от пандемията Румъния взима 33 млрд евро, България – 15

Зигфрид Мурешан
Зигфрид Мурешан

Румъния ще получи 33 милиарда евро съгласно плана за възстановяване на икономиката на Европейския съюз, представен вчера от Европейската комисия, съобщава телевизия „Диджи 24“, като цитира румънския евродепутат Зигфрид Мурешан.

Мурешан изтъкна, че Румъния е един от основните бенефициенти на новия европейски инструмент, който е на обща стойност 750 милиарда евро.

„Добрата новина е, че Румъния е един от основните бенефициенти. Ще получим 33 милиарда евро и трябва да върнем само 12 милиарда евро. Виждаме, че богатите страни плащат повече, отколкото получават. Това означава солидарност в Европа“, написа във Facebook Мурешан.

На свой ред евродепутатът Дачиан Чолош заяви, че вижда „исторически шанс за развитие на Румъния“ през следващите години, предаде БНР.

„Освен тези специални средства за възстановяване нашата страна ще се възползва и от над 40 милиарда евро чрез програмите от Многогодишната финансова рамка, което поставя достъпните за Румъния европейски фондове на безпрецедентното ниво от над 70 милиарда евро“, подчерта в прессъобщение Чолош.

„Виждам за Румъния исторически шанс за развитие през следващите години, който никой политик в Букурещ няма право да пропусне“, коментира бившият премиер.

Румъния е втората страна в Източна Европа по размер на отпуснатите по този план средства, като е изпреварена само от Полша, която получава над 64 милиарда евро, отбелязва телевизия „Диджи24“.

Според предварителните разчети България трябва да получи по схемата 15 милиарда евро.

Още

ЕК предлага фонд от 750 млрд. евро за възстановяване на икономиките

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...