Новини Пловдив » България » Десислава Танева: Очакваме добра реколта от зърно, цената на хляба без промяна
България Важно

Десислава Танева: Очакваме добра реколта от зърно, цената на хляба без промяна

Десислава Танева
Десислава Танева

Очакваме добра реколта независимо от сушата. Прогнозите за очаквания добив от пшеница са от 4,5 млн. до 5,5 млн. тона. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието Десислава Танева. Тя представи резултатите от провелия се Консултативен съвет по зърното.

„Няма данни за покачване на цената. България ще запази качеството си на голям нетен износител на зърно. Няма да се повишават цените и на продуктите то първа необходимост като брашно и хляб“, увери министър Танева.

„Практиката ни показва, че винаги реалните добиви излизат с 15 % по-високи от прогнозата ни. Смятаме, че реколтата ще е приблизително 5 милиона тона и ще запазим обемите си като бизнес, самозадоволяване за хляб и фураж и добър експортьор. България е на едно от челните места“, отбеляза Десислава Танева

Бившият земеделски министър и настоящ председател на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов посочи, че няма да има проблеми с реколтата. „Има локални проблеми във Варна, Добричко, Шабла, Каварна, Силистра и Южна България. поехме ангажимент да подпомогнем хората, които имат 100% пропаднали площи“, каза той. Около 20 000 дка пропаднали площи има за тази година и стопаните ще бъдат подпомогнати.

„Мариана Кукушева, председателя на УС на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България, изрази благодарност към министър Танева за провеждането на Консултативния съвет по зърно. Българският хляб е един от най-здравословните в ЕС. Нямаме никаква тревога за пшеницата и за зърнения баланс на страната, каза тя.

По думите на Танева приоритет е биологичното земеделие и плащанията по него. „Добрата новина е, че България ще може да програмира мярка за COVID-19 и чрез нея да подпомага розопроизводителите например“, подчерта още тя и допълни,че таванът за земеделския производител ще е 7000 евро.

 

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close