Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Киркова: Зрелостници и квестори в Пловдив на матура с маска в понеделник
Градът Образование Пловдив

Киркова: Зрелостници и квестори в Пловдив на матура с маска в понеделник

Иванка Киркова novini-plovdiv-press
Иванка Киркова Снимка: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

На матура с маска. Така в понеделник всички дванадесетокласници и квестори ще отидат в 55 училища – центрове в Пловдив област. На 1 юни е Държавният зрелостен изпит по БЕЛ. 4580 зрелостници от града и областта са подали заявление за допускане до ДЗИ. На първата задължителна матура по български език ще се явяват 4493.

Изпитът започва в 9,00 часа. „Учениците трябва да бъдат половин час преди изпита в училището и да спазват дистанция от 1,5 м. Молбата ми към родителите е да ги закарат и да ги остават, за да няма струпване на много хора. Зрелостниците трябва да носят маска, шлем или шал – такива са указанията на Министерство на здравеопазването. Същото важи и за квесторите“, заяви пред ПловдивПрес началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова. Тя е направила във вторник инструктаж на всички директори и експерти за провеждането на матурите. Експерти от РУО ще бъдат разпределени в отделните центрове в цялата област, а целта е да оказват съдействие.

„В подобна ситуация не сме организирали матури, идеята е всички възникнали казуси да бъдат решавани своевременно. Аз ще бъда на разположение целия ден и съм дала инструкции да ме информират за всяка ситуация. Ще работим в полза на зрелостниците, те имат нужда от подкрепа и трябва да се обръщат към служебните лица“, обясни началникът на РУО-Пловдив.

Във всяка зала ще има ръкавици, които ще се ползват при посещение в тоалетната и при предаване на изпитните варианти.

Иванка Киркова каза още, че маската може да се сваля по време на изпита, защото има ученици със здравословни проблеми. Разстоянието между тях в класната стая ще е 1,5 метра. Залите ще се проветряват периодично. Температура ще се мери само на зрелостници с грипоподобни симптоми или на случаен принцип. На входа на всяко училище ще има медицинско лице.

Ако в едно училище на изпит се явяват до 100 ученици, ще бъде отворен един вход, а при над 100 – два. Местата за влизане и излизане ще бъдат обозначени.

„ Училищата в Пловдив и областта са готови за провеждането на матурите, осигурени са хигиенисти, има дезинфектанти. Дала съм насоки да се обособи отделна стая, ако някой се почувства зле, там да изчака пристигането на Спешна помощ. Опитали сме се да предвидим всички ситуации, които могат да възникнат и да предотвратим рисковете. В неделя последно всяко училище ще подаде актуална информация към нас за подготовката“, коментира Иванка Киркова.
Съветът й към зрелостниците е да бъдат спокойни, да носят черен химикал и да следват инструкциите на квесторите.

Телефоните на учениците ще бъдат изключени и ще бъдат поставени в прозрачен плик. Както всяка година, има предвидени мерки срещу преписването и изтичането на информация – в залите ще има видеонаблюдение, а в РУО и МОН ще наблюдават онлайн протичането на изпитния процес.
Пред училищата ще има полицейски екипи.

„Изпратила съм писма до областния управител относно транспортните схеми, до директора на ОД МВР – Пловдив и до EVN да ни окажат съдействие“, допълни Иванка Киркова.

Както вече ПловдивПрес писа, вторият зрелостен изпит ще се проведе на 3 юни. В Пловдив най-много желаещи има за английски език –1185. Кандитатите да полагат матура по биология и здравно образование са 999, по философски цикъл – 499, а по география и икономика – 295. По математика изпит ще държат 259 зрелостници, а по история и цивилизация тази година е малък броят на учениците – само 74. Матура по немски език ще държат 89 зрелостници, по френски – 69, по италиански -40, по испански -44. По физика и астрономия са 48 ученици, по химия и опазване на околната среда – 20, по руски език -18. Държавен изпит за придобиване степен на професионална квалификация, който за учениците от професионалните гимназии се признава като втори ДЗИ, ще държат 873-ма. Датата за него е 5 юни. За трето ДЗИ по желание има 60 ученици.

Още новини по темата

Иванка Киркова пред Plovdiv-Press: Ще проведем матурите за 7 и 12 клас при строги мерки

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...