майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Жълтите писания стават инфотейнмънт в Софийския университет
България Важно Медии

Жълтите писания стават инфотейнмънт в Софийския университет

Николета Лозанова дълго време водеше "Папараци"
Николета Лозанова дълго време водеше "Папараци"

„ГОРЕЩО! Мрачна семейна тайна: Ива Софиянска била любовница на свекъра си, преди да се омъжи за сина му“, „Спипаха Ивана и Димитър Маринов на тясно в колата“, „Мъжът на бивш министър се ожени“, „Неземно красиво пловдивско изкушение с безупречно тяло е саминко, търси си гадже“… Типични заглавия в жълтите медии, които често нямат общо с текста под тях. Например това за Ивана и Димитър Маринов е сложено над дописка, в която се разказва за тяхна среща на 24 май и как певицата да го убеждавала да й дава уроци за актьорско майсторство.

Жълтениите по медиите са основната причина хората да не вярват и на сериозните новинари, но Факултетът по журналистика на Софийския университет има оригинален план да се справи с този проблем – предлага магистърска програма, с която да образова светските репортери и водещи. И да ги научи да надничат под чаршафите на звездите правилно. Програмата е за лайфстайл журналистика, а в учебните планове влиза понятието “инфотейнмънт”. Както е ясно, то идва от “информация” (“information” на англ.) и “забавление” (“entertainment”) и би трябвало да представлява сцеплението между новини и развлечение.

Наред с традиционни познания като кои са различните видове медии програмата предлага да „формира представи за същността и моделите на лайфстайл журналистиката и нейното широко приложение в различните медии“. „Затова в нейното полезрение попадат като цяло темите за изкуството, театъра, музиката, литературата, киното, а също културата на личността във всекидневния живот, въпросите на дома, здравето, семейството, любовта, секса, физическата култура, обзавеждането, интериорния дизайн, мебелите, градината и качеството на живот. Специален акцент се поставя върху културата на съществуване, уличната култура и новите медии, редом с модата, игрите, развлеченията и моделите на живот“, е записано в представянето й.  Уличната култура е поставена наравно с музиката и литературата, там някъде е и сексът. Но има и още специфики – „Гурме и медии“ и „Фешън журналистика“. Ценни познания безспорно.

Но това, което прави медиите жълти, не е толкова липсата на познания на последните фешън или гурме тенденции. А отсъствието на елементарни правила на журналистиката като засечката за достоверностна информацията, поставянето на бариера пред навлизането в интимния свят на известните хора без никакви скрупули, прилагането на известна мярка, най-малкото. Защото половината жълтении по медиите са писани на принципа „Една жена каза“ или с най-обикновено гледане в тавана. Но във Факултета по журналистика не държат на тези неща.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...