Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Санкционират „Биовет“ Пещера заради замърсяване
Пещера Регион

Санкционират „Биовет“ Пещера заради замърсяване

Снимка: bTV
Снимка: bTV

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик ще наложи административна санкция на завод „Биовет“ в Пещера заради замърсяване на Стара река, причинило измирането на голямо количество риба. Резултатите от направените анализи показват, че замърсяването е тръгнало от изхода на пречиствателната станция на предприятието.  Сигналът за замърсяването бе разпространен в социалните мрежи от жители на Пещера, съобщава БНР.

Първоначално от екоинспекцията отрекоха замърсителят да е „Биовет“, но обстоен анализ на ситуацията показа, че на изхода на пречиствателната станция за производствени отпадъчни води има двукратно завишаване по показател фосфор. Налице е превишаване на индивидуалните емисионни ограничения. Минималната санкция по Закона за опазване на околната среда е 10 000 лева.

Завишение е отчетено и в пробите, взети от градската пречиствателна станция на Пещера с оператор „ВКС“ ЕООД. Тук нарушението е на Закона за водите като минималната глоба е 1000 лева. Същата санкция ще бъде наложена и на ВиК-Батак – оператор на канализационната система на града, която се зауства в Стара река.

Още по темата

Мъртва риба изплува от Стара река в село Исперихово

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...