Новини Пловдив » Образование » Родители против да има по 30 деца в група в градините
Образование Общество Пловдив

Родители против да има по 30 деца в група в градините

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Ваня ДРАГАНОВА

Родители и учители са против предложението на кмета Здравко Димитров от новата учебна година групите в детските градини, за които има чакащи, да бъдат с по 30 деца.  Това твърдят в писмо до ПловдивПрес от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Идеята на кмета за увеличаване на капацитета е внесена за гласуване в Общинския съвет, защото местата в детските градини не стигат.

Увеличаването на децата до 30 в група се прави не за първи път, но този път е  в условията на епидемия. „Изпратихме писмо до кмета и Общинския съвет на Община Пловдив, с което им обръщаме внимание, че според чл. 60 от Закона за предучилищното и училищното образование и чл. 53 от Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищно образование не се допуска съществуването на групи до 30 деца. Също така трябва да отбележим, че според чл.10, ал. 5 от Наредба №3 за здравните изисквания към детските градини, издадена от Министерството на здравеопазването, трябва да бъдат осигурени 4 кв. м на всяко дете в занималнята и спалното помещение“, е написано в сигнала до ПловдивПрес от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Към него е приложена справка от РЗИ – Пловдив, от която става ясно, че и без коронавирус, много малко градини в Пловдив покриват изискването за 4 кв. м площ на дете при 30 малчугани в група.  Сред тях са  „Албена“, „Буратино“ и „Елица“.

„Проблемът няма да се реши с увеличаването на капацитета, просто трябва да се строят нови детски градини“, заяви за ПловдивПрес председателят на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система Васил Николов. Тази организация стои зад днешния протест и срещу недостига на места в детските градини в София.

Още новини по темата

Въпреки пандемията, пак ще има групи с по 30 деца в градините

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close