Quantcast
Новини Пловдив » България » Икономическата комисия одобри държавните бензиностанции
Бизнес България Важно

Икономическата комисия одобри държавните бензиностанции

архив
архив

С 16 гласа „за“, 2 „въздържали се“ и един „против“ икономическата комисия в парламента прие на първо четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се създава Държавна петролна компания, както и държавни бензиностанции.

Единственият, гласувал против, беше Румен Гечев от БСП. Председателят на комисията Петър Кънев обясни, че партията ще вземе окончателно решение дали да подкрепи законопроекта преди гласуването му в зала, пише „24 часа“.

Освен това той заръча на икономическия министър Караниколов да предостави в срок от 4 месеца по-подробни разчети и анализи относно бъдещата компания и търговските дружества.

Валери Симеонов каза, че ще направи предложение в закона да бъде записан задължителен процент свободно място в данъчните складове, които да могат да се ползват от останалите търговци, по подобие на задължението на операторите в сферата на далекосъобщенията.

„Така никой няма да се оправдава, че няма свободни обеми да предостави на конкуренцията си, на дребните играчи“, аргументира се Симеонов.

Преди това Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация посочи именно, че текстовете относно свободните обеми в складовете трябва да се прецизират.

„Не става въпрос за една спонтанна мярка, а 3-годишна борба за изсветляване на сектора. Тя започна с една секретна работна група с Министерството на финансите, с мое участие, да решим бързо тежки злоупотреби с реализиране на горива извън обхвата на институциите от редица вериги бензиностанции.

Тогава имаше практика на зануляване на бензиностанциите в 12 ч., дотогава информацията трябваше да се изпрати в НАП, тогава всичко се нагласяваше, преди да се изпрати. Бяхме установили много сериозно разминаване между системите и продаденото, защото едните измервателни уреди се следяха от Агенцията по метрологичен и технически надзор, другите от Института по метрология, а касите – от НАП. Така разбрахме, че идват големи количества гориво, които не се отчитат, влизат контрабандно и после сметките се нагласяват. Тогава оправихме измервателните уреди, вързаните с НАП касови апарати. Това предложение сега е апотеозът на цялата тази битка“, припомни той.

Още по темата

Създават верига държавни бензиностанции
Експерт: С държавните бензиностации цeнитe щe пaдaт пo-бързo и щe ce вдигaт пo-бaвнo
Марешки: Подкрепям идеята за държавни бензиностанции
Радев: Държавни бензиностанции при неясни условия гарантират далавера
Муравей Радев: Държавните бензиностанции са лоша идея

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...