Quantcast
Новини Пловдив » Важно » 12 г. затвор за убийството след 2 л спирт и 2 л бира
Важно Градът Съд и Прокуратура

12 г. затвор за убийството след 2 л спирт и 2 л бира

Мариана Пейкова поиска по-ниска присъда за убийството.
Мариана Пейкова иска по-ниска присъда за убийството.

Ваня ДРАГАНОВА

12 г. затвор при първоначален строг режим е присъдата на 48-годишната Мариана Пейкова, която на 24 юни м. г. прободе смъртносносно с нож партньора си Йордан Иванов, след като изпили 2 литра разреден спирт и 2 литра бира. След нараняването в корема Йордан си легнал, Мариана също, а когато станала на сутринта, дори не разбрала, че той е мъртъв, и излязла. Отишла на гости на приятелка и продължила да пие с мъжа й. Тя беше задържана на 26 юни и2019 г.

В началото Мариана признаваше вината си и твърдеше, че не знае как е станало и че много е обичала Йордан. След това смени версията си и на предходното съдебно заседанието заяви, че той сам се „дупнал“ на ножа. А тя взела оръжието, защото Йордан много я бил и обиждал и преди, и във фаталната вечер в дома им на ул. „Братия“. Преди да бъде произнесена присъдата, беше изслушаната допълнителната съдебномедицинска експертиза, от която стана ясно, че не е възможно мъжът сам да се е наранил с ножа. Острието му е 12,5 см, а разрезът в тялото на Йордан Иванов е 14 см, която предполага пробождане със сила,  а не случайно.

„По тялото на Мариана Пекова няма след по нанесени удари, това е нейна защитна тези“, заяви прокурорът по делото Албена Георгиева. Тя обясни, че от дългогодишната злоупотреба с алкохол Пейкова е станала безразлична към преживяванията на околните, което специалистите наричат „емоционална кастрация“. Била заядлива, вдигала скандали по най-малки поводи, крещяла и налитала дори на монахините в католическата църква „Св. Богородица Лурдска“ в „Кючук Париж“, където търсела помощ. Йордан Иванов също бил пристрастен към алкохола и хората го наричали Данчо Пияндето, но всички казвали, че бил кротък и като се напиел, си лягал. Прокурорът поиска наказание от 13 или 14 години затвор.

Адвокатът на Пейкова Стоян Атанасов настоя, че става дума за убийство при афект, и пледира за минимална условна присъда.

Състав, председателстван от съдия Елена Захова, обаче определи наказание от 12 години затвор. Защитата на Мариана Пейкова ще обжалва.

Още новини по темата

Обвинената в убийство Мариана: Йордан сам се дупна на ножа
Разпитват само един свидетел за убийството след 2 л спирт и 2 л бира
Подсъдимата за убийство след запой се отметна, не била виновна

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...