Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Обрат! КЕВР: С 14% падат цените на парното и топлата вода
Бизнес България Важно

Обрат! КЕВР: С 14% падат цените на парното и топлата вода

Иван Иванов
Иван Иванов

Цените на топлинната енергия ще намалеят средно с 14% за новия есенно-зимен сезон. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

За София е предвидено поевтиняване с около 15 на сто. С толкова ще е и понижението на цените на топлинната енергия в Пловдив и Плевен. Във Враца и във Велико Търново намалението ще е с 13%, а във Варна, Бургас и Разград – с под 10%.

„Не вярвайте на всичко, което се пише. Хората трябва да бъдат спокойни. Единствената цел е да се предизвика паника”, коментира Иван Иванов, след като вчера се появи информация, че се готви повишение на цените на топлината енергия.

По-рано днес в Габрово премиерът Бойко Борисов каза, че ще обсъди смяна на ръководството на държавния енергиен регулатор заради прогнозите за поскъпване на парното и топлата вода, при положение, че договореното с „Газпром” намаление на стойността на вносния природен газ от Русия е било в размер на 42%.

„Беше направено внушение у хората, че те ще заплащат повече за парно с 22%. Когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини, заяви Иван Иванов.

„Объркването настъпи, тъй като беше сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година. По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22 % по-висока цена.От математиката е известно, че когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини. Когато се сравнява годишна прогнозна цена, тя трябва да бъде сравнена с предшестващата годишна цена“, каза той.

Според него прогнозната годишна цена за периода 2020-2021 година е нормално и коректно да бъде сравнена с цената за 2019-2020 година.

„Ние сме с изтекъл мандат още от 2 април. Според закона до избора до нов председател и съвет, ние продължаваме да изпълняваме функциите си.
Народното събрание е органът, който трябва да избере новият състав на КЕВР. Всички наши решения са били в обществен интерес, коментира Иван Иванов.

На 1 април пределните цени на топлинната енергия бяха намалени средно с 21,84%, в резултат на намалението с 42,78% на цената на природния газ. А от 1 май парното и топлата вода поевтиняха средно с още 3,95%.

Още новини по темата

Борисов за КЕВР: Правят глупости, ще обсъдим смяна

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...