Новини Пловдив » Важно » Откриха огнище на птичи грип в Асеновград, умъртвяват 72 000 животни
Асеновград Важно Регион

Откриха огнище на птичи грип в Асеновград, умъртвяват 72 000 животни

Инфекцията е установена в хале с 28 531 птици на възраст 51 седмици
Инфекцията е установена в хале с 28 531 птици на възраст 51 седмици

Българска агенция по безопасност на храните  констатира ново огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в животновъден обект в землището на Асеновград. Инфекцията е установена в хале с 28 531 птици на възраст 51 седмици.

Последното огнище на заболяването в страната бе потвърдено преди почти 3 месеца (на 12.03.2020 г). Това е деветото огнище в България от началото на 2020 година.

Веднага бе свикана спешна среща на Общинската епизоотична комисия, която реши около 72 000 птици да бъдат принудително умъртвени по хуманен начин. Ще се извърши обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъдния обект. Община Асеновград е предприела всички необходими мерки за ограничаване разпространението на заразата.

Зоната, в която са пребивавали птиците, ще бъде механично почистена и многократно дезинфекцирана. Същото ще се извърши в помещенията, на оборудването и транспортните средства, както и на дворовете и улиците в и около птицевъдния обект. Собствениците на животните ще бъдат обезщетени, съгласно чл.141-148 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

По време на заседанието се взе решение за случая да бъдат уведомени и да предприемат съответните мерки всички кметове на населени места в общината. Те следва да информират собствениците на птицеферми, ферми за патици и други видове птици.

Със заповед на кмета на община Асеновград доктор Христо Грудев ще бъде забранена търговията с живи птици, птиче месо, яйца и други пилешки продукти на територията на животинския и общинските пазари.

Определена е 3-километрова предпазна зона около животновъдния обект, в който е открито огнището. В нея влизат следните населени места: Асеновград и село Боянци; село Моминско. В 10-километровата наблюдаваната зона влизат: Крумово и Ягодово, Садово, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево, Куклен, Руен, Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава, Лясково.

В тези 2 зони е определено търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птичи месо и яйца за човешка консумация ще се извършва само и единствено при стриктно спазване на мерките, посочени в заповед №РД11-493/17.02.20 г.

Забранено е организирането и провеждането на панаири, пазари и изложби за птици, както и разселване на птици за подобряване на дивечовия запас.

 

 

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close