Quantcast
Новини Пловдив » България » Министър Танева: Сега, да се хвалим какви измамници сме? Ще спрат парите!
Агро Бизнес България Важно Политика Разследване

Министър Танева: Сега, да се хвалим какви измамници сме? Ще спрат парите!

Министър Танева по време на заседанието.
Министър Танева по време на заседанието.

Скандален запис от онлайн заседание на Консултативен съвет по земеделие разкрива тежки злоупотреби

„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“

Тези думи изрича земеделският министър Десислава Танева. Изказването й касае схемата за директно подпомагане „Обвързана подкрепа“. Признанието, че схемата е силно компрометирана от множество констатирани измами идва след въпросите на Георги Василев, който е организационен секретар на асоциацията „Български пипер“. Записът е от Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, проведен вероятно на 27 март тази година. Официално в специализираните в земеделие медии беше съобщено, че Танева и нейните заместници са представили пред бранша мерки, които възнамеряват да предприемат по отношение на сектор плодове и зеленчуци.

Предупреждението на Танева към сектора, да си мълчат за проблемите в „Обвързана подкрепа“ е провокирано от информацията, че в асоциацията „Български пипер“ са постъпили 22 запитвания от нейни членове, във връзка с факта, че те са били финансирани с повече пари, отколкото са очаквали от обвързаната подкрепа, разкрива Биволъ.

„Ние се досещаме от къде може да са тези пари, които са в повече. Аз предполагам, че не е само при нас, а при всички зеленчуци. Бихме искали, ако може с цифри, официално как става така, че получихме тези пари, които получихме?“, пита секретарят Георги Василев.

Във видеото ясно се вижда, че Танева е смутена от въпроса. Тя му отговаря, че от ведомството ще направят съответни изчисления, но… „Ние защо така се въздържаме от много информация? Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и си компрометираме обвързана. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията… Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“

На практика Танева казва на Василев и на всички участници в Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, че България е в тежки нарушения, които требва да останат тайна за европейските ни партньори.

Екипът на Биволъ обяснява, че няма яснота кой е автор на записа от КС, но има потвърждение, че подобни разговори са текли. След много опити да накараме някого от бранша да коментира схемата за директно подпомагане „Обвързана подкрепа“, единственият който застана с името си е именно въпросният Георги Василев от асоциацията „Български пипер“.

Пред Биволъ той заяви, че схемата се употребява за целенасочено крадене и не става въпрос за допуснати и регистрирани грешки, а за разкрити измами.

„60% от хората, които кандидатстват по тази програма лъжат държавата с помощта на МЗХ (Министерството на земеделието и храните). Това много добре го знаят в ДФЗ и МЗХ. Откакто я има тази помощ, ние всяка година им го казваме.“

Субсидии влизат, продукция не излиза

Първоначално от министерството отричали и не обявявали обемите на констатираните нарушения. Най-сериозен бил процентът измами при културите, които се обработвали основно машинно и не изисквали разсад, като тикви, картофи и лук.

Някои играели ва банк и само очертавали декари, без да сеят нищо. Повечето обаче правели минимални разходи за културите от по 30-40 лева на дк., а получавали между 120 и 200 лв. субсидия. И двете категории обаче не изваждали продукция на пазара.

Миналата година МЗХ обявило пред бранша, че е проверило по около 20% от заявените площи в половината от областите на България. Там били констатирани нередности при 11000 декара само при зеленчуците. Именно от корекциите наложени на провинилите са били спестени пари, които са били дадени на онези, които са продължили да се ползват със статут на добросъвестни бенефициари, защото са такива, или защото не са били уличени в нарушение. Първоначално уговорката между бранша и МЗХ била уличените не само да бъдат санкционирани за текущата (тогава 2019 г.), но и следващите 3 години те да нямат прао да кандидатстват за каквито и да е субсидии. Те обаче се разминали само със санкция за годината, в която са хванати.

Георги Василев обаче направи уговорката, че ако такъв е процентът на измамите, какъвто е констатиран при онези поверени 20% от заявените площи в половината области у нас, то обемът на само обявените но не и реално обработвани площи със зеленчуци би стигнал 110 000 от 200 000 заявени, което е наистина смущаващо.

Подобна грешка би могла да накара ЕК да ревизира функционирането на схемата за директно подпомагане „Обвързана подкрепа“ у нас или дори да я спре. Разбира се в хода на консултативния съвет от МЗХ обявяват, че проверките са правени и се правят не произволно, а чрез анализ на риска. А и нарушенията се виждали като минава сателита – засаждения нямало.

Публично обявеното в МЗХ желание да се замитат нередности хвърля сянка на съмнение върху желанието на ведомството да констатира и санкционира всички нарушители.

„ Министерството на земеделието непрекъснато обявява, че няма административен капацитет и хора, за да проверява. Аз и представителите на всички асоциации предложихме в тези контролиращи органи да влязат и наши членове. Ние сме производители от 20 години. Нашите членове отлично знаят какво да проверяват и ще са най-добрите контрольори. Те обаче ни отказаха.“

Според Георги Василев най-често в подобни измами се впускали, защото лесно можели да заявят 3 или 4 хиляди декара площи, засети или засадени със зеленчуци. У нас всеки производител на зеленчуци с над 300 декара е приеман за голям, но никой не работел с хиляди декари. Преди години бил обявен случай на лице, заявило 10 000 декара, засети с някакъв зеленчук. Само по себе си това било абсурдно, първо поради липсата на пазар и машини, с които да бъде прибрана реколтата. Ако пък се прибирала на ръка, с тази дейност трябвало да бъдат ангажирани 10-15 000 човека.

„Човек, който работи тази работа веднага ще ти каже, че този е някакъв измамник“ коментар мъжът, но подчертава, че въпреки очевидната измама, бенефициарът си получил субсидията. Групи зърнопроизводители ползвали консултанти, които всяка година им казвали какво да „очертават“. Консултанти, които вероятно били свързани с МЗХ.

Георги Василев е уверен, че ако се обработваха всички заявени у нас площи, то производството при среден добив зеленчуци и плодове е трябвало да съставляват между 40 и 50% от всички зеленчуци, които се предлагат у нас, а те били 20%. Хипотезата за износ също била несъстоятелна, защото той бил мижав или просто за да се усвои ДДС.

Още по темата четете ТУК

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...