Quantcast
Новини Пловдив » Общество » Пак обмислят купуването на шумомери за Инспектората
Общество Пловдив

Пак обмислят купуването на шумомери за Инспектората

Дискусията беше организирана от "Кауза Пловдив".
Дискусията беше организирана от "Кауза Пловдив".

Ваня ДРАГАНОВА

Идеята пак да бъдат закупени шумомери за Общинския инспекторат се роди на дискусия за шума в Пловдив, организирана от съветниците от „Кауза Пловдив“. Проблемът е, че при подаване на сигнали за наднормени нива на шум, както от нощните заведения, така и от гонките и форсирането на двигатели в малките часове, само от РЗИ имат право да замерват децибелите, а те нямат потенциал за масирани нощни дежурства.

През 2013 г. за Инспектората бяха купени шумомери и даже хората, които трябваше да работят с тях, бяха наречени „шумоуловители“. Според настоящия шеф на Инспектората Борислав Димов, който присъства на дискусията, в момента обаче там такива уреди няма. Ккаво е станало с купените преди 7 години шумомери, Димов не можа да обясни.

„Пътят от подаване на сигнала за нощен шум до проверката е много дълъг. Човек се обажда на телефон 112, но само от РЗИ имат право да замерват нивата. Затова търсим варианти ние в общината също да можем да се включим“, обясни общинската съветничка от „Кауза Пловдив“ Румяна Толова. Тя добави, че в тяхната група получават много сигнали за нощен шум, а по време на извънредното положение оплакванията от гонки станали всекидневие.

Проблемът при налагането на санкции за високи нива на шума е, че при проверките трябва да присъства и представител на заинтересованата страна. Това прави внезапните проверки на практика невъзможни.

Предложенията, родени на срещата между различните институции, ще бъдат обобщени и представени на директора на полицията в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...