Новини от Пловдив » България » И жп бизнесът на Божков под прицела на прокуратурата
Бизнес България Важно Съд и Прокуратура

И жп бизнесът на Божков под прицела на прокуратурата

Васил Божков
Васил Божков

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта Росен Желязков за финансово-икономическото положение на „БДЖ-Трансимпекс“ АД и кмета на София Йорданка Фандъкова за състоянието на Локомотивно-вагонния завод в столицата, по-известен като жп завода зад Централна гара.

„БДЖ-Трансимпекс“ АД е смесено предприятие между БДЖ и фирми, свързани с укриващия се в Дубай бизнесмен.

Образувана е преписка след самосезиране въз основа на информация в медиите за разрушаване на вагонния завод зад Централна гара, свързана и с „БДЖ-Трансимпекс“ АД. Според представените данни капиталът на дружеството се разпределя между „БДЖ“ АД – 35% и „Трансимпекс“ ЕАД – 65 %. Държавата участва със застроен терен с площ 49 217 кв.м. и 33 сгради с обща застроена площ от 28 616 кв.м., както и машини, оборудване, транспортни, средства, стопански инвентар и програмни продукти.

ВАП възлага на транспортното министерство проверка на представяните тримесечни и годишни отчети, които трябва да съдържат данни за финансовото и икономическото състояние на дружеството, за съществуващите проблеми и мерки за тяхното решаване. В обхвата на проверката се включва и изискване на информация, касаеща конкретни мерки, предприети по сведенията от отчетите – формулиране на указания и контрол за изпълнението им, сезиране на други компетентни административни органи по поставените въпроси, съдействие по правни или фактически въпроси и т.н.

Изискани са и сведения за изпълнението на задължението от представителите на държавата в органите на управление и контрол в дружеството да изготвят бизнес програма на дружеството, определена за целия срок на договора за управление и поотделно за всяка година в съответствие със стратегията за развитие на дружеството, която да съдържа конкретни икономически показатели, чието изпълнение органите на управление, съответно надзорният съвет, следва да осигурят, като рентабилност, производителност, обем на продажбите, печалба или намаляване на загуба, нови пазари, използване на съоръженията, поддържане на определен брой работни места, финансови задължения, инвестиции и др., както и информация за усвояване на гаранцията от представителите на държавата в органите на управление и контрол в дружеството при наличие на условията за това.

ВАП изисква от кмета на София да предостави информация какви действия, съобразно изискванията на закона, е предприела Столична община за съхраняване на целостта на Локомотивно-вагонния завод в София.

Резултатите от проверките следва да бъдат обобщени в доклади и да се предоставят на ВАП в най-кратък срок.

Обвиниха Божков в още 7 престъпления, поръчвал убийства
Божков след новите обвинения: Виновен съм за разкриване на безчинствата на хунтата
Божков ще съди Гешев за заграбването на колекцията
Божков: Влизам в политиката, властта на Борисов трябва да бъде отнета

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...