Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Нов триумвират крепи статуквото в „Пловдив 2019“
Анализи Важно Култура Мнения Пловдив 2019

Нов триумвират крепи статуквото в „Пловдив 2019“

Новите бранители на статуквото в "Пловдив 2019"

Ваня ДРАГАНОВА

Нов триумвират крепи статуквото в „Пловдив 2019“ и поддържа усещането у хората там, че не дължат отчет за нищо и дори и ако поискат увеличаване на бюджета със сума като 1 375 000 лв., ни най-малко не са длъжни да представят разчети за какво точно са тези пари. Ако един районен кмет поиска 5000 лв. за някоя квартална градинка, ще има да прави количествено-стойностни сметки до дупка, но в „Пловдив 2019“ милионите ги нямат за нищо.

Преди усещането за недосегаемост се демонстрираше от триумвирата на зам.-кмета Стефан Стоянов, изпълнителния директор Кирил Велчев и артистичния Светлана Куюмджиева. После Стефан Стоянов беше изваден от Управителния съвет на „Пловдив 2019“ и на негово място влезе новият зам.-кмет с ресор култура Пламен Панов. И тутакси застана като яка бетонна стена пред Велчев и Куюмджиева (малко ми е неудобно да перифразирам Вапцаров, когато става дума за „Пловдив 2019“, те под изкуство разбират други неща, но сравнението е точно). И понеже беше ясно, че даването на финансови отчети от страна на фондацията е нещо, срещу което там има огромна съпротива, в Управителния съвет беше изпратен зам.-кметът по финанси Илия Кирчев – да затяга реда и дисциплината. В началото той подходи предпазливо, после в един момент се ужаси от упоритостта на Велчев и Куюмджиева да продължат да си правят каквото си искат, но на сесията днес изненадващо застана пред фондацията като Матросов на амбразурата. И така се нареди в новия триумвират – Панов-Велчев-Кирчев.  Единият му член всъщност не е нов, но това е, за да се гарантира приемственост. Съветниците първоначално дадоха отпор да дадат на „Пловдив 2019“ 1 375 000 лв. без разчети, после Кирчев внесе предложението наново, фондацията беше задължена да харчи тези пари само за разплащане на реализирани вече проекти и така то мина.

Статуквото остава и няма изглед нищо да се промени. В годините назад съветниците с купища питания, настоявания и разправии накараха фондацията да се отчита финансово, макар и с трудно разбираеми таблици, шефовете ѝ отказваха дори да кажат какви пари получават и се наложи ПловдивПрес и Дарик да водят дело, за да стане ясно срещу какви пари се разписват Светлана Куюмджиева и Кирил Велчев. Вече е очевидно, че този маниер на недосегаемост, който съм имала повод да нарека и гьонсуратлък, остава и в новия мандат.

И ще е хубаво сегашната администрация да изпълни поне намерението си да закрие „Пловдив 2019“ от догодина. Ще ги забравим с времето началниците ѝ, които смятат несъгласните с тях за доказани простаци. (Думата не е случайна, така бяха наречени, кулоарно, разбира се, общинските съветници на една сесия в миналия мандат, на която имаха нахалството да търсят отчет за похарчените пари. След този скандал впрочем Светлана Куюмджиева не е идвала на заседание на Общинския съвет.) И похарчените 40 млн. лв. за Европейската столица на културата ще преглътнем. И даже и факта, че въпреки всички тези пари 2019-а не остави златна диря в историята на пловдивската култура, каквото и да отчитат от „Пловдив 2019“. Само да се свършва.

Още новини по темата

Те надделяха: Още 1 375 000 лв. за „Пловдив 2019“ все пак ще има
Порязаха Кирчев, не дадоха още пари нито на „Пловдив 2019”, нито за граждански договори

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...