Quantcast
Новини Пловдив » Градът » 5530 седмокласници от Пловдивско се явяват на матури – какво е важно да знаят
Градът Образование Пловдив

5530 седмокласници от Пловдивско се явяват на матури – какво е важно да знаят

Няма желаещи седмокласници да изучават определени специалности
Класните стаи за учениците от 8 до 12 клас остават празни

Галина ГЕОРГИЕВА

5530 седмокласници от Пловдив и областта ще се явяват на матури по български език и математика следващата седмица. Националното външно оценяване по БЕЛ е на 15 юни, понеделник, а по математика – на 17 юни, сряда.

Всички директори на училища са получили указания от Регионалното управление на образованието за спазване на противоепидемичните мерки, а кабинетите трябва да се дезинфекцират.

Изискването е за задължително отстояние от метър и половина между децата – в двора на училищата, при допускане в сградите и в класните стаи.

Седмокласниците трябва да носят маски и на влизане да дезинфекцират ръцете си.

На входа на училището ще има медицинско лице, което ще измерва температурата, ако има деца с грипоподобни симптоми, те трябва да бъдат настанени в отделна зала.

„Осигурили сме 2050 квестори по БЕЛ и 2080 по математика. Има един карантиниран ученик, завърнал се от чужбина. Той ще държи НВО в  индивидуална зала. Надявам се всички деца да са здрави и изпитите да минат спокойно“, заяви пред ПловдивПрес Рангел Райчев – старши експерт по организация на средното образование в РУО–Пловдив.

Изпитите започват в 9,00 часа, а седмокласниците трябва да са в училищата не по-късно от 8,30 часа. Трябва да носят документ за самоличност /лична карта, ученическа лична карта, ученическа книжка или задграничен паспорт/. Според инструкциите до 8,45 часа трябва да влязат в изпитните зали и след като седнат на местата си, могат да свалят маските. Изискването е да изключат телефоните си и да ги предадат на квестор, който ги поставя на видно място.

„Важно е седмокласниците да знаят, че ще пишат с черен химикал. След като получат от квестор изпитен комплект и помощни материали, и се запознаят с указанията за работа, попълват с печатни букви идентификационната си бланка, подписват я, без да я отделят от листа с указания за работа, а това се случва накрая на изпита“, обясни Райчев.

Учениците ще разполагат със 60 минути за първата част и на двата изпита и 90 минути на втората част. За децата със специални образователни потребности ще има още 30 минути за първата част и 50 минути за втората.

Седмокласниците нямат право да напускат залата преди да приключи съответната част на изпита. Излизането е разрешено след изтичане на първите 60 минути, ако времето за работа е 90.

Всеки, който бъде хванат да преписва от хартиен носител, мобилен телефон, таблет, от съученик,  ще бъде отстранен от изпита.

Резултатите от НВО ще бъдат обявени до 29.06.2020 г. и всеки ученик може да направи проверка в електронната система на: https://priem.mon.bg с входящ номер и уникален код за достъп, който се намира в служебните бележки за допускане до изпитите.

Подаването на заявление за участие в първо класиране за приемане в VІІІ клас в неспециализираните училища по държавен план-прием за учебната 2020/2021 г. се осъществява в периода от 03 юли до 07 юли.

Рангел Райчев съветва ученици и родители да се запознаят подробно с инструкциите на сайта на РУО в раздел „Новини“. Цялата информация може да намерите ТУК

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...