Quantcast
Новини Пловдив » България » Тежки мигове за Нинова, опозицията в БСП надделя при първия сблъсък
България Важно Политика

Тежки мигове за Нинова, опозицията в БСП надделя при първия сблъсък

Красимир Янков
Красимир Янков

Изборът за лидер на БСП да не е на 26 септември, а да се изтегли за началото на месеца, веднага след отпускарския август. Това поиска вътрешната опозиция в партията преди началото на Националния съвет на партията, който се събра на „Позитано“ 20. Според Георги Гергов, Корнелия Нинова трябва да си отива, тъй като е вредна за партията.

Червеният пленум се събра за първи път след епидемията от коронавирус. Всички членове минаха през специално сложена на входа на централата термокамера и получиха маски от охраната, съобщава „24 часа“.
Опонентите на лидерката Корнелия Нинова искат прегласуване на взетото на подпис решение на Националния съвет, с което бяха определени датите за избор на лидер и на конгреса.

Това „решение“, което бе прието е нелегитимно, критикува президентът на ПЕС Сергей Станишев на влизане на заседанието. Ние не може да позволяваме нещо, което касае фундаментални неща за функционирането на партията – избор на лидер и конгреса, да бъдат правно оспорими. Един човек от тези, които са подписали, да каже, че си оттегля подписа, и всичко пада“, обясни той.

Станишев поиска свиване на сроковете, но не се ангажира с дата. Той предупреди, че трябва да се подходи спокойно и да има време за провеждане на конференциите, но БСП да не изпадне в риска, ако има втора вълна от COVID 19, да не се окаже в разкрачено положение както последните месеци.

Според него е нужна сериозна дискусия кога са най-подходящите срокове с оглед готовността на БСП за избори.
Станишев критикува обявената от Нинова инициатива за подписка за оставка на правителството.

„Повтаряме погрешни практики“, каза Сергей Станишев и напомни как миналата година лидерката обяви напускането на парламента, а решението на пленума беше взето след това.

Според Красимир Янков, тежките разделителни лини ще продължат в тази кампания. Той също поиска съкращаване на сроковете за избор на лидер и конгреса. Октомври, както предлага Нинова, е недопустимо, при условие, че очакваме или предсрочни избори наесен, или редовни през март. Колкото по-кратък е срокът да се мобилизира след това партията за изборите, толкова по-малки са шансовете тя да получи доверие“, коментира Янков.

Така още с първото гласуване в началото на заседанието лидерката на партията Корнелия Нинова не е успяла да събере подкрепа за предложението си да бъде прегласувано взетото на подпис решение за датата на прекия избор и конгреса.

Предложението на Нинова било подкрепено от 71 от членовете на Националния съвет, 62-ма били против, а 11 са гласували с въздържал се.

Пленумът приел предложението на Георги Пирински да има доклад и дискусия по насрочване на прекия избор и конгреса. Той бил подкрепен от 98 души. 7 били против, а 41 са гласували „въздържал се“. /ПловдивПрес

Още

БСП свиква инфарктен пленум? Дотук добре!

ГЕРБ: Нинова подкрепя Божков, а БСП ще плати политическа цена

Михаил Миков: БСП е в практически фалит

БСП избира нов национален лидер през септември

Гергов: Мълча за Корнелия, за да не си цапам партията

Станишев с остра критика към Нинова за атаката срещу Гергов

Георги Гергов пред ПловдивПрес: Очевадно е! Корнелия играе задкулисно с Борисов и ГЕРБ

Георги Гергов: В тази криза всички трябва да сме заедно – политици, бизнес и народ

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...