Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Д-р Ангел Кунчев: Ако не спазваме правилата, има още много материал за изгаряне
COVID-19 Здраве Пловдив

Д-р Ангел Кунчев: Ако не спазваме правилата, има още много материал за изгаряне

Д-р Ангел Кунчев и Дани Каназирева
Д-р Ангел Кунчев и Дани Каназирева

„Ако не спазваме правилата, има още много материал за изгаряне. Проучването в Пловдив показа, че само 2% от хората са се срещали с вируса, останалите 98 не са и са податливи на инфекцията. И ако се срещнат с вируса, ще се случат проблеми.“ Така коментира резултатите от представителното за Пловдив проучване за COVID-19 главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Масовото изследване с тестове ELISA трябваше да обхване 1000 души, избрани на случаен принцип в 660 точки. След набелязването на точките съгласие да се включат са дали 1108 души, но кръв са дали само 553-ма от тях. Изследвани са и 200 медици като рисков контингент, броят на тестваните е допълнен до 1000 с доброволци.

6-има от изследваните на случаен принцип пловдивчани са дали положителни проби за антитела, други шестима са сред медиците. При случайно избраните граждани процентът на хората с антитела е 1,08, при медицинския персонал – 3 на сто. Така средноаритметичното е 2 и това е процентът, който се счита за представителен за Пловдив. Доброволците са хора, предимно завърнали се от чужбина, с опасeния, че са болни, и симптоми, и  при тях процентът на хората с антитела е 4, в брой хора – 7. Това обаче не е представително и затова техните резултати не са включени в общия процент за града. При тези данни авторите на изследването вече не твърдяха, че то е представително за страната, но пък е дало точна картина за Пловдив.

Картина за страната ще даде масово тестване в Бургас, не толкова научно издържано, колкото в Пловдив, но пък със сериозен обхват – 3500 – 4000 души.

„Изследването показва, че това, което правим до момента, е правилно. Ако бяха послушали тези, които казваха да пуснем вируса и едва ли не да му съдействаме, за да достигне до 70% от хората, сега у нас щеше да стане това, което се случва в Швеция“, коментира още д-р Кунчев. Той добави, че Пловдив е от градовете, които са максимално безопасни за посещение в следващите няколко месеца. На въпрос, защо трябва да каним туристите в Пловдив с този аргумент, при положение че има още „много материал за изгаряне“, главният държавен инспектор каза, че Пловдив може и да кани туристи. „Но ако не се научим да живеем с вируса, рискуваме така да блокираме икономиката, че накрая всички ще излезем на улицата и ще викаме: Искаме си COVID-а, дайте си ни и заплатите“, каза д-р Кунчев.

В заключение той добави, че не може да се ангажира с прогноза какво ни чака по отношение на заразата.

Още новини по темата

Едва 2% от пловдивчани са се срещали с вируса

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...