Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Седмокласниците пишат върху Вариант 1, мериха температура на входа
Градът Образование Пловдив

Седмокласниците пишат върху Вариант 1, мериха температура на входа

В ОУ "Душо Хаджидеков" децата влизаха през два входа
В ОУ "Душо Хаджидеков" децата влизаха през два входа

Галина ГЕОРГИЕВА

Върху Вариант 1 пишат днес 60 000 седмокласници от цялата страна на Националното външно оценяване по български език и литература. В Пловдив 5530 са учениците, които днес държат изпит.

Матурата се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки. На входа на всяко училище се мери температура, а учениците влизаха с маски.

В ОУ „Душо Хаджидеков“ в 8,00 часа дворът беше пълен с деца. Много от тях се вълнуваха преди изпита и стискаха палци да им се паднат любимите автори за преразказа.

Аделина и Елена от 7 "д" клас бяха уверени, че ще се справят с изпита
Аделина и Елена от 7 „д“ клас бяха уверени, че ще се справят с изпита

Аделина и Елена от 7 „д“ клас споделиха пред ПловдивПрес, че искат да се падне произведение от Алеко Константинов, Иван Вазов или Христо Ботев. Момичетата са се подготвили добре и бяха уверени, че ще се справят. „Много пъти сме правили подобни тестчета“, усмихна се Елена. Седмокласничките признаха, че са ходили на частни уроци, както и много техни съученици. Аделина е решила да продължи образованието си в Руската гимназия с немски, а Елена – в Математичаската гимназия със специалност „Компютърна графика“.

Силвия и Димитър от 7 „в“ също са взимали допълнителни часове при частни учители за подготовката си и не се притесняват от изпита. Тя ще кандидатства в Руската гимназия с испански, а той – в Английската с английски език.

Силвия и Димитър от 7"в" не се притесняват от НВО
Силвия и Димитър от 7″в“ не се притесняват от НВО

В училището бяха отворени двата входа, защото учениците са повече от 100. Пред всеки вход медициска сестра измерваше температурата, а децата слагаха дезинфектанти преди да влязат в сградата.

Изпитът започна в 9 часа и е с продължителност 150 минути. НВО се състои от два модула – първият с продължителност 60 минути, а вторият – 90 минути.

В страната се явят 17 деца, които са под карантина и  са в отделни помещения. В Пловдив има само един ученик, който е бил в чужбина, и държи НВО в отделна зала.

Както вече стана ясно и седмокласничка е изолирана в самостоятелна стая, защото тази сутрин медицинската сестра е  измерила по-висока температура.

Заради дистанционното обучение от изпитните варианти отпаднаха въпроси, свързани със сложно съставно изречение, сложно смесено изречение, „Бай Ганьо пътува“ на Алеко Константинов, „Неразделни“ на Пенчо Славейков, „Заточеници“ на Пейо Яворов, „По жътва“ на Елин Пелин и  „По жицата“ на Йордан Йовков.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...