Новини от Пловдив » Важно » Отличникът на Английската: Георги Желязков с две пълни шестици на матурите, спечели и DAAD стипендия
Важно Образование Пловдив Посоки

Отличникът на Английската: Георги Желязков с две пълни шестици на матурите, спечели и DAAD стипендия

Георги Желязков
Георги Желязков

Галина ГЕОРГИЕВА

Две пълни шестици на матурите по БЕЛ и биология получи Георги Желязков от 12 Г клас на Английската гимназия. Дванадесетокласникът изкара максимален брой от 100 точки. Младежът е носител на национални и световни отличия и през целия си петгодишен престой в ЕГ „Пловдив“ е прославял едно от най-елитните училища в страната.

266 зрелостници на гимназията имат среден успех от матурите Отличен 5.53. Пълните шестици са общо 35. „Браво, Випуск 2020 на ЕГ „Пловдив““, написа директорът Николай Радев, след като излязоха резултатите.

За успехите на Георги Желязков ПловдивПрес писа още преди две години. Тогава момчето беше в 10 клас и завоюва първо място на олимпиадата по немски език на Гьоте институт. Ученикът получи стипендия за участие в международната олимпиада в Германия, която се проведе през юли 2018. На международното състезание Георги спечели второ място. Отличникът на Английската взе първите места на националните кръгове на олимпиадите по немски и английски. Миналата година отново стана първенец.

Тази година Георги постави рекорд като се класира на националните кръгове на 5 олимпиади – български език, немски език, английски език, биология и философия. Поради пандемията с коронавируса, МОН измести датите на престижните състезания за края на юни. Георги е решил да се яви поне на три олимпиади – български, немски и английски.

„ Надявам се отново да спечеля първите места. За съжаление няма да успея да се явя на всички олимпиади. Ще го направя заради интелектуалното предизвикателство, защото това ще са последните ми състезания като ученик . Пандемията не повлия на подготовката ни за матурите, защото материалът по БЕЛ и биология сме изучавали дълго време. По български сме се готвили в последните две години, по биология още от 9 клас се трудя“, сподели пред Пловдив Прес дванадесетокласникът от Английската гимназия.

За матурата по БЕЛ казва, е останал изненадан от темата „Чорба от греховете на Отец Никодим“ на Елин Пелин, както много други негови съученици. „ Доколкото ми е известно, един и същи автор не се е падал на матури две поредни годинти. На мен темата ми допадна. Предполагах, че ще се падне творба на Смирненски, Далчев или Багряна. А по биология постигнах максималния резултат от 100 точки“, радва се на успехите си момчето.

Георги Желязков ще кандидатства медицина в Германия
Георги Желязков ще кандидатства медицина в Германия

Георги ще кандидатства медицина. За лекарската професия си мечтае отдавна, защото и двете му баби са медицински сестри. Младежът е решил да подаде документи в Хамбург, Германия. Спечелил е пълна стипендия на Германската служба за академичен обмен DAAD. Немската държава покрива изцяло разноските за обучението в избран от младежите университет, а месечната сума е достатъчна и за престоя им в Германия. Право да кандидатстват за стипендия пред Немската служба за академичен обмен имат ученици с отличен успех и изявени способности. След като завършат бакалавърска степен, кандидатите могат да запишат и магистратура.

В цялата страна само читирима са щастливците , които могат да се похвалят с този успех, а Георги Желязков е един от тях.

Избрал е Хамбург, защото прилагат друг модел на обучение по медицина. „Не е класическото разпределение – първите две години да се поставят теоретични основи, а след това да е практиката. В Хамбург от рано започват да свързват теоретични и практични знания. Обучението е 5 години, като шестата е практика, която може да е в Германия или в друга страна, може и в България. Тепърва ще опознавам различните сфери на медицината, отсега не мога да кажа точно към каква специалност ще се насоча. Ще си подам документите и в още няколко университета в Германия. Там образованието е безплатно, има символични такси, а стипендията покрива разходи за живеене, за закупуване на учебници, за самолетни билети, здравни застраховки“, обяснява зрелостникът от Английската гимназия.

„Мечтата ми е да помагам на хората, да лекувам пациенти. Най- важното е да усещам смисъл, че правя добро. Даже покрай пандемията с коронавируса, ако имах възможност, бих се включил като доброволец, не бих се замислил и за миг. Не знам какви са възможностите за първокурсниците, но подкрепям всички останали студенти, които са доброволци в болниците. Ако има втора вълна, ще има нужда от още хора и с удоволствие бих помогнал“, признава Георги Желязков.

Младежът е от Елхово, кандидатства след 7 клас в ЕГ „Пловдив“. Изкарва отлични оценки и го приемат в английска паралелка.

„Тези пет години бяха много смислени за мен. Ако трябваше отново да избирам къде да уча, без колебание бих кандидатствал в Английската, защото там срещнах прекрасни хора. Намерих си верни приятели. Благодаря на учителите за знанията и за ценните уроци , които ми дадоха за живота“, казва зрелостникът.

Съветът му към младите хора , които искат да вървят по неговите стъпки, е да вярват в това, което правят и да не се отказват. „Условието за успеха е човек  да намира смисъл в това, което прави и да вярва, че ще го постигне. Разбира се без труд нищо не се постига. Винаги ми е било приятно да уча за човешкото тяло, за природата, да чета по физика и химия, както и да изучавам чужди езици. Надявам се в Германия да имам време и да запиша френски и италиански. Чуждите езици са богатство, те са прозорец към мисленето на хората от дадена държава, към навиците и разбиранията им, към културата им, не са само думи и граматика. Покрай състезанията съм имал възможност да обикалям в чужбина и да опознавам местните хора на дадена страна. Едно е да правиш упражнения в някое помагало по немски, друго е да пийнеш бира и да хапнеш вурсчета с местни жители и да си говориш на немски“, разказва Георги Желязков.

В България също е посетил много места и се гордее, че страната ни има прекрасна природа и забележителности. Занимава се с фотография и се интересува от изкуство.

Родителите му са много горди от постигнатите победи. Майката е учителка по география, а бащата развива малък семеен бизнес. Младежът има и по-малък брат. Най-щастливи са двете му баби, защото внукът им ще продължи техния професионален път.

Сега Георги и съучениците му се готвят за бал. Покрай пандемията от коронавируса изпращането на Випуск 2020, което по традиция е на 15 май, не се проведе. Младежите не успяха да изживеят емоцията от последния си ден в училище, но на 26 юни ще им бъдат раздадени дипломите и тогава ще се съберат в двора на гимназията. Абитуриентският бал е планиран за 30 юни. „Още нямам костюм, но ще си купя“, с усмивка казва Георги Желязков.

Още новини по темата

Георги от Английската представя България на олимпиада в Германия

Георги и Евгени от Английската се върнаха с медали от световни олимпиади

Киркова: Английската и Руската водят класацията с най-висок успех на матурите

Английската със страхотен успех на матурите, 35 пълни шестици

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...