Новини от Пловдив » България » Проф. Рачев: Морето и планината са най-безопасните места от COVID-19
България Важно

Проф. Рачев: Морето и планината са най-безопасните места от COVID-19

Проф. Георги Рачев
Проф. Георги Рачев

Времето навън е типично лятно. От утре сме и в климатичното лято. Това заяви пред Нова телевизия климатологът проф. Георги Рачев.

„Малко по-неспокойно е времето, динамично. Характерът на тазгодишния юни обаче е малко по-нетипичен. В началото на месеца бе с лек есенен отенък”, каза още той, но уточни, че вървим към стабилизиране на атмосферата.

„В събота и неделя на много малко места може да превали. От понеделник започва един тридневен период, но няма да е толкова хладно. Ще бъде топло и влажно. От четвъртък-петък започва стабилизационен период, който ще продължи около 5 дни”, добави проф. Рачев.

Той уточни, че въпреки непрестанните дъждове, в София още не сме направили половината от месечната норма на валежа.

„Юли и август се очертават хубави месеци. Ще са с нормални и малко по-високи температури и по-малко валежи. От днес всякакво планиране на море е полезно! Плажът ще се окаже едно от най-безопасните места от коронавируса, както и високата планина. Слънчевите лъчи унищожават абсолютно всичко. И синтезираме огромно количество витамин D”, подчерта той.

„Природата не може да убие вируса, но рязко ще ограничи разпространението му”, добави климатологът.

За септември всички са единодушни, че ще бъде с нормални и малко по-високи температури и сух. Лятото ще се удължи, може би не както й се иска на министър Ангелкова, но можем да си го помечтаем.

Проф. Рачев се върна и назад във времето, за да разкаже за страшната градушка, която помля София през 2014 г. „Насред София бях, когато се разрази страшна градушка от 8 юли 2014 г. Сутринта беше много топло. За 45 мин се разви този облак, от който падна градушка, която никой не е виждал в София. Това беше най-бруталната градушка… Парчетата се забиваха пред мен. Бяха безформени”, сподели той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...