Новини Пловдив » Важно » Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: Борисов изравни мача в пиарската игра, не иска предсрочен вот
Важно Интервю Мнения

Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: Борисов изравни мача в пиарската игра, не иска предсрочен вот

Първан Симеонов
Първан Симеонов
  • Свидетели сме на олигархична или вътрешнопартийна битка, която премиерът се опита да прехвърли към НСО и президента Радев
  • Хората се притесняват от обедняването заради коронакризата, а има или няма дрон – това ги забавлява
  • Борисов не иска предсрочни избори, от есента влизаме в предизборна кампания
  • Колкото повече са новите политически проекти, толкова по-малки са шансовете им, защото се борят за един и същи електорат
  • При Цветанов ще отидат разочарованите от ГЕРБ, интересно ще е дали ще има синхрон между Манолова и Трифонов
  • Слуховете за падналия рейтинг на президента са преждевременни, Радев може да атакува втори мандат

С политолога Първан СИМЕОНОВ – директор на „Галъп интернешънъл“ разговаряме за скандалите в държавата и новите политически проекти.

 

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

– Как ще коментирате последните политически скандали в държавата – появи се запис с гласа на премиера Борисов, след това и снимки от спалнята му. Борисов очерта фронтовете, които работят за свалянето му от власт. На компроматна битка заради изборите ли сме свидетели?

– Свидетели сме на олигархична или вътрешнопартийна битка, която премиерът се опита да прехвърли към НСО и президента Радев. Свидетели сме и на класическия за Борисов опит за смяна на темата с пускане на една ключова дума – „дрон“, за която да си говорят българите, вместо за важните неща. Трябва да се обърне повече внимание на записа, а това със снимките много прилича на кьорфишек, който да направи така, че хората да не вярват и на другите неща, които излизат. Т.е. да се размие леко опасността за самия премиер. Не е ясно дали снимките са достоверни, нито чие дело са, нито колко близки до Борисов са били тези, които са снимали – всичко това не е важно. Важното е, че Борисов получи шанс през тези снимки да обяснява, че всичко, което сме чули или ще чуем за него, е твърде съмнително.

– Т.е. отвори се нова „престрелка“ между Борисов и Радев, така ли?

– Не, Борисов се опита да прехвърли на президента и това. Репликата с дрона е смешна. Това с дрона се пуска, за да не питаме за другите неща.

– Какви ще са последствията за държавата от тези скандали?

– Този управленски стил ние го гледаме много отдавна и, както се вижда, последствията за държавността не са никак добри, но също така не се забелязва много на хората да им пука.

– Борисов посочи, че Радев, БСП, Цветанов Манолова, Слави Трифонов, ДСБ-та и „подземни кълбета“ работят за свалянето му от власт.

– Това са политически изказвания и е нормално за един човек, който се чувства уплашен да сочи като автори на тревогата своите опоненти. Не съм сигурен, че в случая са те, но вероятно и те ще се възползват, което също е политическо действие. Наблюдаваме една пиарска игра, която по едно време Борисов беше напът да загуби, защото се беше хванал сериозно на това, което г-н Божков пускаше. Сега с тези снимки, като че ли се опитва да изравни мача и да каже: „Ето снимките са фалшиви и всичко, което ще видите и чуете е такова“. Ако не излезе нещо сериозно, накрая може да се окаже, че отново всичко е в негова полза. Но ако излезе нещо сериозно, ще е друго.

– Атаките от Васил Божков към управляващите вече няколко седмици не стихват, заформиха се и други скандали – строежът на „Алепу“, изтеклият запис на земеделския министър. Ще издържи ли Борисов до края на мандата или предсрочните избори чукат на вратата?

– На вратата чукат редовните избори. Есента ще бъдем в предизборна кампания. Не мисля, че Борисов иска предсрочни избори, по-скоро ще настоява да си изкара мандата. Дали ще успее, е друг въпрос. Но не виждам външни фактори, които искат да го свалят, както и някаква драматична икономическа ситуация засега. Наесен може и да е друго. Но тогава народът ще брои всичко като предизборна кампания.

– Очаквате ли смени в управлението, за да се потуши напрежението?

– Да, възможно е. Но напрежението е при самия Борисов, сред хората в страната напрежение по повод тези скандали няма. Хората се притесняват от това, че ще има реално обедняване заради коронакризата. Това са реалните проблеми, а  дали има дрон, или не – с това хората реално се забавляват.

– Какви са шансовете на новите политически проекти – на Слави Трифонов, Мая Манолова, Васил Божков и Цветан Цветанов?

– Колкото повече са политическите проекти, толкова по-малки са шансовете им. Те се борят за един и същи електорат – да оберат негативния вот. Колкото повече са те, толкова повече се нацепва този негативен вот и накрая май пак статуквото ще има полза. И анонсите на г-н Божков, волно или неволно, засега работят също за Борисов. Първо, той още не е показал някакво недвусмислено доказателство. Второ – допълнително цепят опозицията и трето – Борисов получава удобния шанс да каже „На знамето на моята опозиция са такива като Божков“. А българинът не обича много заможните и хората от прехода. Гледам, че тази опорна точка вече тръгва – опитват се да изкарат, че Божков е общият знаменател на цялата опозиция. Ще гледаме пиарска надпревара. Идват избори.

– В такъв случая проекта на Божков като несериозен ли ще го приемат хората?

– Засега ще го приемат като нещо от любопитния жанр. Тепърва ще разберем дали ще е сериозен, ще се въплъти ли в нещо, ще потърси ли някой съществуващ друг порект , за да се реализира.

– Каква ще е ролята на Цветан Цветанов оттук нататък?

– Цветанов има хъс и енергия, търси западна подкрепа и отправя критики към ГЕРБ. Ролята на Цветанов ще бъде да приеме при себе си разочарованите или отпадналите от ГЕРБ дейци. Което не е толкова лошо и за самата партия ГЕРБ.  Както навремето АБВ беше голям тормоз за БСП, в последствие се оказа, че е потенциален партньор за тях. Но все пак това е хипотеза, защото нещата са твърде лични при Цветанов.

– За Слави Трифонов и Мая Манолова какви са прогнозите? Според едно проучване „Има такъв народ“ на Слави вече събира 8%.

– По различните техники на задаване на въпроса резултатите са между 5 и 10% т.е. това е доказателство, че подкрепата към партията на Слави Трифонов е хем широка, хем трудно предвидима, защото идва основно от млади хора, които са далеч от политическия процес и не са най-активните гласоподаватели. Отделно от това, не виждам Слави Трифонов да прави структури по места, а политиката не става само с телевизия. Що се отнася до Мая Манолова, тя влезе в социалната ниша, където трябва да е БСП, но в момента социалистическата партия се занимава главно със себе си. Така че Манолова получи този шанс, но е важно да се наблюдава дали ще има синхронизация между Манолова и Трифонов.

– Скандалите как ще се отразят на ГЕРБ?

– Зависи дали тези атаки ще продължат и какво ще излезе още. ГЕРБ изглеждат притеснени, няма съмнение. Но този тип скандали, досега поне, не са се отразявали на партията кой знае колко. Даже обратно, като настане хаос, хората се оглеждат и се оказва, че предпочитат още от същото, защото поне е познато, или пък води до общо отвращение от политическия процес и накрая може да спечели трети – такъв, като Слави Трифонов. Има и трети прочит – двата лагера се стягат. Особено в сферата на социалните медии напоследък така става, когато всеки чете собствения си балон, в общи линии ти избираш на кого да повярваш. Някои хора ще вярват още по-силно в Борисов, други ще го мразят.

– БСП реална опозиция ли е на ГЕРБ към момента?

– Да, съвсем реална опозиция е. Слуховете за смъртта на БСП са изключително преждевременни, друг е въпросът, че БСП има вътрешни противоречия. Ако човек погледне проправителствената преса и види как от сутрин до вечер бият г-жа Нинова, ще разбере, че явно тя е развалила доста сметки. В БСП се карат  помежду си, но ще има пряк избор и в него голямата дилема ще е за противниците на Нинова. Първа хипотеза, излизат и участват в опит да я бият – трудно изглежда, защото Нинова има подкрепата на партията. Втора хипотеза – не излизат, за да няма активност, за да се ходи после на конгрес, където имат по-големи шансове. Като не излязат, може да я оставят да бие с много по-голям резултат и след като има народния вот, няма как да я прецакат на конгреса. Нинова няма дилема, тя върви само напред и има увереност, че редовите бесепари я харесват. А нейните противници трябва да изберат тактиката си.

– Участието на Обединените патриоти във властта, ще се отразили негативно върху резултата им на следващи избори?

– Зависи дали ГЕРБ ще прояви дежурния си инстинкт да прецака партньора си. Някакви среди в ГЕРБ, може би с тихата подкрепа ДПС, показват това. И двете крила в ГЕРБ не обичат националистите в България и на Патриотите няма да им е лесно. Те самите прекалено повярваха , че могат да са полезни на страната т.е. да измислят закони, ама хората от тях очакват не да мислят букви на закона, а да са радикали. Като спреш да си радикал, губиш физиономия и отваряш място за нови радикали.

– Като че ли скандали няма само в ДПС.

– Въпросът е там да има гласоподаватели, защото на последните избори те взеха по-малко гласове, отколкото по принцип получаваха. ДПС решително се нуждае от близост до властта, до ресурса и при голяма част от нещата, които в България се случват, ДПС получава полза. Един по-разклатен Борисов е потенциално по-зависим и ДПС едва ли биха пропуснали шанса да правят премиера по-зависим от тях.

-Веселин Марешки и „Воля“ как изглеждат на фона на останалите партии?

– Има едно пространство, което е по-близко до Русия и по-критично към Запада и в него са АБВ, Марешки, Атака и Възраждане. Любопитно ми е дали между тези 4 формации ще има някакви групирания. Марешки има отворени врати на много места.

– Очаквате ли президентът Радев да създаде политически проект?

– Не мисля, че той има ясен план в това отношение. Слуховете за падналия рейтинг на президента Радев са преждевременни. Може да се окаже, че Румен Радев е в не лоша позиция да атакува втори мандат, а не да катапултира към някакви други опции. Големият въпрос е към ГЕРБ, които застават срещу Радев – кой ще е техният кандидат за президент и ДПС кого ще подкрепи. Но това е твърде далече.

– Готово ли е обществото ни да избере поредния месия?

– Обществото се нагледа на всякакви месии и имам чувството, че грамадните месии като Борисов или Сакскобургготски вече не са толкова възможни. Разбира се може да се случи нещо последния момент и хората да изберат третата опция. Но, поне засега, не се наблюдава някакво помитащо желание за промяна. Това означава, че в страната ни има икономическа предвидимост, която ще се поразклати покрай коронавируса, но тя води до това, че на хората не им се ще толкова радикална промяна. И не на последно място –  за момента няма външни фактори, които искат решителна промяна в България. Предстои бурно политическо лято в очакване на бурна политическа есен.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close