Quantcast
Новини Пловдив » България » Доц. Околийски: COVID-19 тревожно се завръща
COVID-19 България

Доц. Околийски: COVID-19 тревожно се завръща

доц. Михаил Околийски
доц. Михаил Околийски

„СЗО говори за втори пик в България. Както и да го наречем, това, което наблюдаваме, е едно много тревожно завръщане на коронавируса в България – увеличаване на броя на заразените, смъртни случаи, занемаряване на мерките.“ Това заяви пред БНТ представителят на Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски.

Според него разхлабването на мерките е по-скоро политическо и геостратегическо решение. „До този момент България се справяше много добре. Не мисля, че и в момента страната ни е опасна дестинация. Въпросът е да покажем на света, че сме много съзнателни и надеждни откъм превенцията хора“, добави той.

„За съжаление, в България имаме такава народопсихология, че някой път, след като сме направили нещо много добро, го поставяме под въпрос. Още не е късно да излезем с не много големи щети от тази ситуация“ каза още доц. Околийски.

По думите му СЗО препоръчва плавно разхлабване на мерките и следене на ефекта от това. Подобно разхлабване не се е случило в България.

„У нас това, че се премахнаха доста мерки накуп, не помогна да се разбере кое е довело до това, което се наблюдава в момента“, заяви той.

От първия момент на пандемията СЗО константно съветва хората да се пазят и да спазват много добра лична хигиена, да спазват физическа дистанция. „Може да продължим да бъдем социално активни въпреки мерките“, категоричен беше доц. Околийски.

Още по темата

Прокуратурата иска проверка за ефективността на мерките срещу COVID-19
79 новозаразени и 8 починали от COVID-19
6-ма станаха заразените с COVID-19 в БСП
Ананиев пусна заповед за задължителните маски на закрито

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...