Quantcast
Новини Пловдив » България » Изследването в Бургаско показва: Южното Черноморие чисто от коронавирус
България Важно

Изследването в Бургаско показва: Южното Черноморие чисто от коронавирус

1% от хората в региона са се срещали с вируса
Снимката е илюстративна

По-малко от 1% от населението на Бургас се е срещнало с коронавируса, това стана ясно от изследване, проведено в града и петте крайморски общини – Несебър, Поморие, Созопол, Приморско и Царево. То бе проведено от 2 юни до 20 юни в рамките на 20 дни, а 2300 човека доброволно са били изследвани за COVID-19. С точност – 0,95% от бургазлии са се срещнали с вируса.

„Това проучване доказа вече методически и научно, че под 1% от жителите на Бургас и крайбрежните региони са се срещнали с коронавируса. Това се дължи на по-строгите и взискателни мерки в общината и благодарение на дисциплината на жителите на региона, които по този начин предпазиха най-важния си бизнес – туризма“, заяви кметът на града Димитър Николов на брифинг в морския град, на който присъстваха и министърът на туризма Николина Ангелкова, професор Тодор Кантарджиев и професор Ангел Кунчев.

„В последните 4 месеца усилията ни бяха насочени към издирване на хора с активна инфекция на коронавирус и тяхното лечение. Но това не дава информация за епидемиологията на вируса – как се разпространява, има ли безсимптомни носители и дали то е притеснително и опасно и тези хора предават ли инфекцията. Ние се насочихме към това проучване, за да запълним тези знания“, обяви директорът на РЗИ Бургас.

Част от хората, които са дали проби, са били избрани на случаен принцип. Другата половина са хора, които са заети в сферата на туризма. 2300-те доброволци са с равен брой мъже и жени и са разпределени в 4 възрастови групи. Включени са и хора, които са на първа лина.

„Това ни дава и достатъчно голямо основание да подозираме, че няма да има достатъчно голямо разпространение на инфекцията, именно защото свикнахме с нея“, допълни той.

„Представи ни се един готов резултат, който е чудесен. Информацията, която получихме е много важна. Те показват изключително ниска циркулация на вируса и изключително нисък риск за хората, които ще бъдат тук в следващите месеци. Това, което сега трябва да направим, е да запазим тези резултати. Това ще стане само с непрекъснато, постоянно пазене – дистанция, дезинфекция, дисциплина. Контролът ще бъде много активен, тъй като там, където няма спазване на мерките, започват да се появяват клъстери“, завия проф. Ангел Кунчев.

“ Няма съществена разлика между антителата на обществото и на хората, които работят в сферата на туризма, което показва, че рискове за населението и работещите са по-малки. Познавам германците много добре – германецът иска сигурност, както и всички западняци. Първата му работа е да види дали има дезинфектант, разстояние и дали сервитьорките носят маски. Ако осигурите това, ще имате добър сезон“, предупреди доц. Ангел Кунчев.

Според министър Ангелкова резултатите означават, че България е сигурна дестинация и  ще продължат да се взимат мерки, за безопасността на туристите. „Очаква ни едно трудно лято и трябва да бъдем дисциплинирани. Очакваме утре първия чартър, който ще пристигне от Амстердам, за да се стартира активния летен сезон“,  каза тя.

Това е първата фаза на изследването. Втората фаза ще се проведе след сезона, за да стане ясно колко хора са се срещнали с COVID-19 по време на работа.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...