Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Тънем в руини. От любов към Пловдив – 2
Анализи Важно Мнения

Тънем в руини. От любов към Пловдив – 2

Ресторантът на Сахат тепе, построен във времето, когато е нямало протестъри. Снимка: Акция Фото Пловдивъ

Ваня ДРАГАНОВА


Изпитах истинска радост в неделя, когато четох предложението до Общинския съвет да бъде възстановен ресторантът на Сахат тепе на принципа – намира се инвеститор, прави го, облагородява наоколо и после не плаща наем на общината за ползването на заведението, докато си върне инвестицията. Като пловдивчанка се зарадвах – най-сетне нещо ще се направи на това централно тепе, което пустее от лятното кино нагоре. До тази сутрин. Когато отидох на сесия на Общинския съвет и заварих отпред поредните протестъри. Не били съгласни, зад това стояла корупционна схема, трябвало да има обществено обсъждане. Идеята за публични дебати е чудесна, но там случайни граждани няма или са един-двама, но и това не е сигурно. Там има само заинтересовани страни – дали от гилдии като проектанти и озеленители (пардон, ландашфтни архитекти), дали представители на разни партии, маскирани зад обществени каузи, или разни протестъри, които или имат НПО-та и някой налива пари в тях, или някой ден ще се пришият към поредното НПО или партия.

И се ядосах. Защото, както и друг път съм писала, тънем в руини. Но не заради нещо друго, а от любов към Пловдив. От тази дълбока привързаност към природното и културното богатство на Пловдив (а по-често под този претекст) всяко добро намерение се саботира още в зародиш. Събира се някаква неособено многобройна агитка (днес бяха между 30 и 50 души), даже вече не си дават зор да пишат и плакати, и отиват на протест. Защото си знаят, че властта ще отстъпи. Или поне ще отложи намеренията си, докато се опита да им угоди. В това време тепето ще продължи да пустее, Гарнизонна фурна ще продължава да се руши, Тютюневия град ми е чак неудобно да го споменавам.

И с риск да бъде заподозряна, че съм привърженик на твърди мерки от страна на властта, ще кажа, че когато искаш да направиш нещо добро като управленец, трябва да ти стиска да не се поддадеш на натиска на недоволните. Особено когато са 30 или 50 души. А останалите до 350 000, колкото по официални данни, най-общо, е населението на Пловдив?

Колкото до борбата с корупционните схеми, тя не минава през спирането на всяка инициатива, защото това е действие на принципа „Няма човек, няма проблем“. Така че се обръщам към хората „с активна гражданска позиция“: следете, дебнете, проверявайте, изучете процедурите по обществените поръчки и когато забележите нагласен за конкретен кандидат конкурс, съобщете го на обществото. Но с конкретни факти. Не си измивайте ръцете нито с прокуратурата, нито с медиите, които нехаят за вашите вопли, защото са купени,  и т. н. Но това е трудно, къде по-лесно е да спретнеш една протестна агитка.

Още по темата

Тънем в руини. От любов към Пловдив

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...