Quantcast
Новини Пловдив » Важно » ВИДЕО 266 абитуриенти от Английската се дипломираха. Радев: На добър път, Випуск 2020!
Важно Образование Посоки

ВИДЕО 266 абитуриенти от Английската се дипломираха. Радев: На добър път, Випуск 2020!

Николай Радев и Дани Каназирева се развълнуваха на церемонията по дипломирането на зрелостниците
Николай Радев и Дани Каназирева се развълнуваха на церемонията по дипломирането на зрелостниците

Галина ГЕОРГИЕВА

„Кой каза – 1,2… 12“. Така емоционално директорът на ЕГ „Пловдив“ Николай Радев стартира официалната церемония по дипломирането на Випуск 2020. На тържеството, което се проведе в двора на елитната гимназия, присъства и областният управител Дани Каназирева. Облечени в тоги, 266 дванадесетокласници от десет класа седнаха на подредени през метър и половина столове.

„Най-прекрасните ученици от 12 клас и най-красивите абитуиенти. Това излъчване на интелект и красота е рядко срещано, но в този двор това е ежедневие. 62 години ЕГ „Пловдив“ е център на образоване, култура, възпитание и труд. Нашата гимназия имо много слава – носител е на орден „Кирил и Методий“, на почетното отличие на Община Пловдив, асоциирана е от училищата към ЮНЕСКО. 59-и випуск сте на тази гимназия. В първия випуск са завършили 66 ученици, а днес те са 266. През годините много неща се повтарят. Нашите редактори на училищния вестник създадоха тази година и електронен вариант, защото нямаше как да разпространяваме хартиения. Тази година направихте прекрасен Ден на таланта и празник на училището в онлайн вариант. Аз съм най-гордият директор в България, пък и не само в страната. Започна тази тежка пандемия и сред първите доброволци в болницата беше и наш ученик – Васко Мумджиев от 12 „а“ клас“, каза Николай Радев и призна, че си е подготвил „пищов“, защото не иска да изпусне някой от изявените ученици.

Той припомни, че над 10 000 души са завършили елитната гимназия, а днес 266 се присъединяват към тях – с труда, знанията си и отличните оценки.

„Тази година завършва 35-ата ми година като учител. 35 години имам щастието да работя с талантливи деца. Това, което ви отличава от другите училища, е, че тук има по-различна душевност. Срещнах сред вас хора, които издават стихосбирки, а след това побеждават на състезания по физика. Или пък участват в театралната постановка и говорят с американския посланик, че ще учат в НАСА и ще живеят в Космоса. Това е разликата на нашето училище – тази по-различна душевност. Онова, което всеки един от вас знае и може. Ние сме едно малко странно училище и в олимпиадите.Тази година от 1340 ученици около 1200 се явиха на първи кръг от всички олимпиади и стигнахте до върховете. Миналата година имахме световен шампион по химия, а сме езикова гимназия. Просто навсякъде сме първи! Тази година на ДЗИ се представихте отлично. 266 зрелостници има в ЕГ „Пловдив“ – ние сме най-голямата гимназия с най-много ученици. Имаме среден успех Оличен 5.53 – това е постижение и е благодарение на вашия труд и на труда на учителите ви. Средният успех на Випуск 2020 е Отличен 5.57. Знаете, че в тази гимназия много трудно се пишат отлични оценки“, призна директорът на Английската гимназия.

„Знам, че утре ще бъдете приети там, където желаете. Тук са вашите родители, те не спазиха моето желание да не идват, но знаят, че няма да имате проблеми с кандидатстудентските изпити. Ще отлича тези, които приключиха с две шестици на държавните зрелостни изпити – Йоана Рангелова от 12 „а“ клас, Георги Желязков от 12 „г“, който на второ ДЗИ по биология спечели максимума от 100 точки, Гергана Георгиева от 12 „д“ и Николай Маглов от 12 „к“. Николай ми сподели, че иска да се върне като учител в нашето училище. Над 20 от вашите учители са завършили Английската гимназия – това е голяма сила, да се върнеш в училището, за да предаваш душата и традициите му“, каза Николай Радев.

Николай Радев връчи дипломите на отличниците Георги Желязков и Гергана Георгиева
Николай Радев връчи дипломите на отличниците Георги Желязков и Гергана Георгиева

Георги Желязков тази година се класира на пет национални кръга на олимпиадите. „Той от 8 клас си ги бие всички и по английски, и по немски. По немски успя да стане втори в света на международната олимпиада на Гьоте институт преди две години. Благодаря на всички, които разнасят славата на Английската гимназия. Пловдив започва с Английската гимназия. На добър път, скъпи мои! Обичам ви!“, завърши словото си Радев, а гласът му потребери от вълнение.

Голямо вълнение изпита и Дани Каназирева, която отправи приветствие към  учениците. „Днес вие за последен път прекрачвате училищния праг, за последен път сте част от своя клас. Наричат ви зрелостници, ще бъдете абитуриенти. Пътят, който изминахте, е равен на 12 години вълнуващ живот, прекрасни приятелства, моменти на радост, сълзи, любов. Много съм развълнувана, и аз искам една водичка“, призна Каназирева и за кратко спря словото си. След известно време продължи: „Говорила съм пред толкова много хора, но за първи път съм така развълнувана. Тези години са най-прекрасните ви години. Желая ви пътят, по който ще поемете, да бъде изпълнен с успех, вяра и смисъл. Бъдете дръзки, смели, верни на себе си и своите приятели! Благодарете на своите преподаватели. Випуск 2020, бъдете промяната и успеха в своя житейски път“, пожела на абитуриентите Каназирева.

Радев връчи дипломите на двамата първенци на Випуск 2020 – Гергана Георгиеваа и Георги Желязков. Двамата благодариха от името на Випуск 2020 на преподавателите си.

Георги Желязков и Гергана Георгиева благодариха на преподавателите от името на Випуск 2020
Георги Желязков и Гергана Георгиева благодариха на преподавателите от името на Випуск 2020

„Въпреки откачените последни месеци, които преживяхме, трябва всички да се поздравим с успехите“, започна Георги Желязков. „Успяхме отново да защитим първото място в Пловдив по успех на Английската гимназия“, с гордост добави и Гергана Георгиева. Двамата споделиха, че учениците са научили един от най-важните уроци – животът няма сценарий, а в моментите на нестабилност са разбрали кои са най-ценнтите неща и са се научили на търпение и смирение.

„Никой от нас не осъзнаваше, че на 5 март в 12,45 часа започна нашият реален последен учебен час заедно. Сега отново сме тук. Вярваме, че всеки ще открие призвание за себе си в света на възрастните, ще твори добро и ще прави живота на хората около себе си по-хубав, с каквото и да се захване. Пожелаваме ви здраве, любов и смелост за преследване на още по-големи успехи. На добър час!“, пожелаха младежите, а зрелостниците избухнаха в аплодисменти.

87 зрелостници от немските паралелки получиха и немски дипломи.

Още новини по темата

Отличникът на Английската: Георги Желязков с две пълни шестици на матурите, спечели и DAAD стипендия

Киркова: Английската и Руската водят класацията с най-висок успех на матурите

Яница и Васил от Английската: Искаме матури! Балът може и да почака заразата да стихне

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...