Новини Пловдив » България » Доц. Кунчев: Избързахме с разхлабването на мерките, но сме далеч от шведския модел
COVID-19 България Мнения

Доц. Кунчев: Избързахме с разхлабването на мерките, но сме далеч от шведския модел

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

Избързахме с разхлабването на мерките с две стъпки – нощните заведенията и спорта. Ако не бяхме го направили, сега щяхме да се движим в рамките на 80-90 новозаразени, а не 130 на ден. Това мнение изрази главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването „120 минути“ по bTV.
Въпреки тревожните числа от последните 2 седмици, той е категоричен, че сме още далеч от „шведския модел“.
В България имаме 22 болни на 100 000, а в скандинавската страна са 168 на 100 000, отбеляза членът на Националния оперативен щаб.

Доцент Кунчев отбеляза още, че мерките у нас не са били разхлабени под натиска на политиците, а след внимателно претегляне на „плюсовете и минусите“.

„Когато всички са уплашени, нормално е, логично е, мерките да са по-строги, сега когато мерките дотегнаха на обществото до такава степен и видяха спада в икономиката, който ги уплаши, сме по-склонни към по-бързо разхлабване“, заяви експертът.

Той коментира и разликите в различните тестове, които се правят на потенциално заразените.

Все още най-точни в диагностицирането на заразата с COVID-19 са PCR тестовете, които дават резултат до 90% точност, но много зависи дали пробата е била взета правилно и в кой стадии на болестта е взета, важно е пробата да стигне изключително бързо до лабораторията, обясни доц. Ангел Кунчев. /ПловдивПрес

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close