Quantcast
Новини Пловдив » България » Дянков, Прокопиев и Трайков невинни за приватизацията на EVN (обновена)
Бизнес България Важно Енергетика

Дянков, Прокопиев и Трайков невинни за приватизацията на EVN (обновена)

Тримата са невинни за приватизацията на EVN
Тримата са невинни за приватизацията на EVN

Те са невинни, отсече съдът. Бизнесменът Иво Прокопиев, бившите министри на финансите – Симеон Дянков и на икономиката – Трайчо Трайков бяха оправдани за приватизацията на занижена цена на 33% (държавният дял) в ЕVN.

Оправдаха и Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от „Булгброкърс“, съобщи БНР решението на Специализирания наказателен съд.

Според прокуратурата от сделката държавният бюджет е загубил около 28 млн. лв. По време на заседанието Иво Прокопиев коментира, че според него в заключителните пледоарии на прокуратурата има лично мнение.

Прокуратурата каза няколко пъти, че не харесва приватизацията в енергетиката. Преди повече от 30 години българско общество избра друг път, прокуратурата не признава пазара. Това дело е част от систематичен натиск върху „Капитал“ и „Дневник“, допълни собственикът на тези медии, цитиран от БГНЕС и БиТиВи.

Прокопиев пледира невинност пред съда с мотива, че обвинението срещу него е нелепо. Той призова за оправдателни присъди и за другите двама обвиняеми.

Симеон Дянков заяви пред магистратите по Skype от САЩ, че не е извършил престъпленията, за които е обвинен, а Трайчо Трайков коментира, че обвиненията са несъстоятелни, защото решението на правителството за приватизация е било добро.

Трите приватизации (б.р. за трите енергийни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО ПРО) са извършени по един закон, одобрени от Агенцията, а нейния началник сега е министър (министърът на икономиката Емил Караниколов – б.р.).

„Може да не направите днешния ден най-лошия в живота ми, като покажете и на Европа, че можете да не осъждате невинни хора“, допълни Трайков.

Останалите трима подсъдими Радослав Рачев, Любимир Евстатиев и Петър Василев също не признаха вина и настояха да бъдат оправдани.

Припомняме, министрите в първото правителство на Бойко Борисов – финансовият Симеон Дянков, икономическият Трайчо Трайков и бизнесменът Иво Прокопиев, както и трима служители на дружеството „Булброкърс“, са подсъдими за продажбата през 2011 година на 33% държавен дял от електроразпределителното дружество ЕВН. „Булброкърс“ е избрано за инвестиционен посредник при продажбата на ЕВН.

Според прокуратурата от въпросната сделка е настъпила щета за държавата в размер на 20 милиона лева. Чрез борсовата сделка акциите бяха продадени за близо 93 млн. лв. при първоначална оценка на от 78 млн. лв.

Сделката е от декември 2011 г. и постигнатата средна цена за акция на „ЕВН България Електроразпределение“ е 1632.56 лв., което е с 18.8% над минималната цена от 1373.92 лв. За акция в „ЕВН България Електроснабдяване“ средната борсова цена е 156.60 лв., което е с 30% над минималната цена от 120.31 лв.

От прокуратурата твърдят, че оценката и посочените минимални цени на акция са манипулирани умишлено. Експертиза по делото сочи, че пазарната цена на акциите към този момент е била 1777.48 лева за един дял. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...