Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Отличникът Николай Николов – младежът чудо на Търговската гимназия
Важно Образование Посоки

Отличникът Николай Николов – младежът чудо на Търговската гимназия

Николай Николов
Николай Николов

Младежки омбудсман, посланик на ЕС у нас, лауреат на куп награди и бъдещ управленец на България – такъв го виждат близките в бъдещето

 

Галина ГЕОРГИЕВА


Той е отличникът на Търговската гимназия. Изкарал е две пълни шестици на матурите. Печелил е международни и национални състезания, а днес се явява на олимпиадите по български език и гражданско образование и целта му е да стане лауреат. Учениците в Пловдив го познават като първия младежки омбудсман в града.

Николай Николов беше първият 12.класник, на когото директорът на елитното училище Славейка Иванова връчи дипломата на официална церемония в четвъртък. Ръководството на Търговската гимназия предлага младежа и за национална диплома на МОН. Почетното отличие се дава на зрелостници, които имат  отличен успех (6,00)в дипломата за средно образование и за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.

Директорът на търговската гимназия Славейка Иванова връчи първата диплома на отличника Николай Николов
Директорът на търговската гимназия Славейка Иванова връчи първата диплома на отличника Николай Николов

Николай може да бъде пример за всички ученици, които искат да бъдат успешни. Пълен с енергия, мотивиран да постигне много в живота си, отдаден на различни каузи и граждански инициативи, готов да бъде полезен на обществото. Може би след години ще е депутат, министър, евродепутат или просто бъдещият управленец на България, смятат хората, които го познават.

Николай Николов в деня на бала
Николай Николов в деня на бала

Много са постиженията на момчето за тези пет години, докато учи в Търговската гимназия, но през последните две години бележи изключителни успехи. В 11 клас е част от отбора, който печели състезанието „Най-добра бизнес идея“ на МОН. Екипът, съставен от ученици от различни гимназии в страната, презентира еко прибори от смола, които могат да заменят изцяло пластмасовите, да се използват за многократна употреба и да се разграждат в природата. Същата година е избран за „Мистър ТФ фест” на панаира на тренировъчните фирми, където участва с учебна компания „Парадайс”.

„Фестивалът е международен – нашата фирма спечели и наградата за изряден данъкоплатец. Взех четвърто място на националното състезание по счетоводство, като само една точка ме делеше от първото и второто място. През февруари тази година спечелих второ място на националното състезание по БЕЛ за зрелостници, организирано от Филологическия факултет на Пловдивския университет, като получих оценка Отличен 6.00. Миналата година станах втори на състезанието „Свети Иван Рилски“ в Пловдив. Тази година завоювах първото място на университетската национална олимпиада по икономика във Варна. Бях избран и за младежки омбудсман – едно голямо признание за мен“, споделя част от успехите си пред ПловдивПрес Николай Николов.

Мандатът му като младежки омбудсман започва през октомври 2019-а и приключва на 30 юни тази година. За тази една учебна година той успява да реализира много свои идеи, макар извънредната ситуация покрай коронавируса да забавя част от инициативите. Създава градско обединение на всички училищни парламенти или съвети, които заедно да работят по мащабни проекти и да решават проблеми. „Три пъти се събирахме представители на ученическите съвети в отделни гимназии, исках да набележим проблемите в училищата и да намерим начин заедно да работим за преодоляването им, както и да организираме съвместни инициативи. Работили сме по отделни сигнали, свързани с различни теми, разговаряхме с отделни институции. Нашата дума се чува! Ролята на младежкия омбудсман е да е посредник между младежите и институциите. Ние сме институция, която може да помага на младите хора във всяко едно отношение, която изгражда социална среда, за да може всеки да се развива и реализира идеите си. Радвам се, че много младежи имат идеи, но някой трябва да ги подкрепи. Младежкият омбудсман е изключителната възможност за това“, сподели пред ПловдивПрес Николай Николов.

Николай Николов в деня на дипломирането
Николай Николов в деня на дипломирането

Николай Николов е благодарен за подкрепата, която получава от семейството си и учителите. Признава, че за изграждането си като личност много дължи на преподавателите. „ До 9 клас се явявах на олимпиади по различни предмети, но бях по-притеснителен. Едно пътуване през април по програма „Евроскола“ в Страсбург ме промени като човек и се оказа съдбоносно за мен, защото след това започнах да се интересувам много от активността на младите хора и гражданското им участие.

Учителите ми по история г-н Баев и философия г-жа Ванчева ме мотивираха да участвам в „Евроскола“

Тогава се запознах с много млади хора, които имаха интересни идеи и бяха изключително активни, връща се в спомените си зрелостникът от Търговската гимназия.

Младите хора, които искат да следват неговия път и да са успешни, съветва да не се колебаят, да преодоляват трудностите без да се страхуват. „Щом човек има желание, мотивация и вярва, в това, което иска да направи, ще го постигне. Но е много важно също постоянството“, казва младежът. Той е бил два мандата председател на Ученическия съвет. Три поредни години е организатор на олимпиада по обща икономическа теория в Търговската гимназия. Съставил е изпитния вариант на състезанието и след одобрение на учител, тестът е предлаган на учениците.

Николай Николов е дългогодишен посланик на Европейския парламент и по негова покана еврокомисарят Мария Габриел посети през февруари тази година Търговската гимназия. „Работя върху това младите хора да бъдат информирани, активни, мотивирани и амбицирани. Все пак ние ще изграждаме бъдещето на нашата страна и на света“, убеден е младежът.

Той ще кандидатства право в Пловдивския университет. „Тази специалност отваря доста възможности и врати в държавния и в частния сектор. На мен икономиката ми е на сърце, но смятам, че с правото е добра комбинация “, казва Николай Николов.

След десет години се вижда като успял човек, който живее и работи в България. Има амбиции да се занимава с политика

„Ще се чувствам пълноценен, когато направя нещо в полза на обществото и допринеса за развитието на нашата родина. Искам да мотивирам младите хора да бъдат активни и да имат гражданска позиция, която да отстояват. Все пак ние сме бъдещето на нашата страна и не можем да бъдем пасивни“, казва Николай Николов. Кой знае, един ден може да се нареди в списъка на пловдивчани, който са управлявали България, чертаят бъдещето близките му.

 

Николай Николов със съучениците си на абитуриентския бал
Николай Николов със съучениците си на абитуриентския бал
Заобиколен от красиви абитуриентки
Заобиколен от красиви абитуриентки

Още новини по темата

Търговската гимназия дипломира 195 зрелостници, трима са пълните отличници ВИДЕО

Славейка Иванова: В Търговската сме готови за матурите, и бал ще направим

Директорът на Търговската гимназия пред Plovdiv-Press: Учителят трябва да възпитава с примера си

Мария Габриел към учениците от Търговската: Давайте идеи за „Зелен Еразъм“

Ученик от Търговската стана първият младежки омбудсман на Пловдив

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...