Новини Пловдив » Пловдив » Бизнесдамата Вероника Иванова с обвинение за съборената къща, проектирана от Йосиф Шнитер
Пловдив Съд и Прокуратура

Бизнесдамата Вероника Иванова с обвинение за съборената къща, проектирана от Йосиф Шнитер

Багер срути фасадата на 5 юни 2019 г.
Багер срути фасадата на 5 юни 2019 г.

Бизнесдамата Вероника Иванова беше привлечена като обвиняема от Окръжна прокуратура – Пловдив, за събарянето на къщата зад общината, проектирана от арх. Йосиф Шнитер.  В тази сграда преди се помещаваше детска градина „Славянка“. Къщата беше в трагично състояние, но фасадата стоеше и трябваше да бъде запазена в новия строеж. На 5 юни 2019 г. тя беше съборена.

Обвинението срещу 54-годишната бизнесдама е, че организирала осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство  – защитената територия на недвижима културна ценност – жилищна сграда на ул. „Гладстон“ №12, имаща статута и на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“, и същевременно попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Системи от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“ – като е знаела, че тя се осъществява в нарушение на Закона за културното наследство.

Вероника Иванова е с парична гаранция от 2000 лв.

По делото предстои предявяване на материалите, приключване на разследването в законния срок и внасяне на обвинителен акт в съда.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинена Вероника Иванова, е до 5 години „лишаване от свобода“ и глоба от 2000 до 10 000 лева.

Още новини по темата

Събориха старата къща до общината, въпреки указанията за запазване на фасадата

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close