Quantcast
Новини Пловдив » България » Д-р Симидчиев: 12 хил. на мач? Достатъчно е 30 от тях да са заразени
COVID-19 България Мнения

Д-р Симидчиев: 12 хил. на мач? Достатъчно е 30 от тях да са заразени

Д-р Александър Симидчиев
Д-р Александър Симидчиев

Не може да се каже, че вирусът минава по-лесно през лятото, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на bTV.

„Съотношението на брой хоспитализирани и брой в интензивно отделение е горе-долу като по цял свят, не може да се каже, че се кара по-лесно вируса. Това, че е казано че той е променен не почива на публикувани данни, а на общи впечатления, може и да е погрешно доста това схващане, зависи от тестовете и от съобщението за симптоми. Голяма част от хората може да не ги съобщят, особено сега като тръгнат на море“, заяви Симидчиев.

„Това, което е важно, където има събиране на много хора, трябва да има мерки срещу риска от заразяване – особено на мачове и в дискотеки, където може да се ходи без маска“, обясни специалистът.

Пулмологът обясни, че в градския транспорт съществува повишен риск и затова трябва да се носят предпазни средства.

„Мачовете са едни от най-рисковите места за вируса, събират се много хора, които се възпремат за здрави, а те викат и ако става дума за 12 хиляди човека, от тях може 30 да са заразени и като викат може да инфектират още хора“, допълни Симидчиев.

„Ако нямаме тестове, работим с това, което има, важно е да имаме информационна система, за да се знае какви тестове, какви са резултатите преди и след. Имаме нужда от малко по-структурирана информация в тази област“, каза още специалистът.

Той обясни, че за момента все още не може да се изследва как влияе вирусът на белия дроб след излекуване. Причината е, че по НЗОК не се отпускат пари за подобни изследвания. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...