Новини Пловдив » Свят » Осъдиха бивш френски премиер на 5 години затвор
Свят Съд и Прокуратура

Осъдиха бивш френски премиер на 5 години затвор

Франсоа Фийон, снимка: БГНЕС
Франсоа Фийон, снимка: БГНЕС

Френски съд призна бившия премиер Франсоа Фийон за виновен по обвинения в създаването на фалшива работа на съпругата си, използвайки пари на данъкоплатците.

66-годишният Фийон беше обвинен в създаването на позиция, за заемането на която жена му получи над 1 милион евро публични средства – колкото струваше президентската му кандидатура за 2017 година. Съпругата на Фийон, Пенелопи, също беше призната за виновна, съобщава БГНЕС.

Фийон беше осъден на 5 години зад решетките, от които три условно и глоба от 375 хиляди евро.

Президентската кампания на Фийон през 2017 г. катастрофира, когато сатиричният седмичник Le Canard Enchaine съобщи, че е платил на съпругата си Пенелопи за това, че е била негов парламентарен помощник от 1998 г. до 2013 г.

Публичният отзвук от скандала, който стана известен като “Пенелопигейт”, беше достатъчно силен, за да изрази значителни съмнения относно допустимостта на самия Фийон – което доведе до рязък спад в подкрепата за него в анкетите.

Вестникът съобщи също, че той е наел две от петте си деца като парламентарни асистенти, докато е бил сенатор, между 2005 и 2007 г., като им е платил общо 117 000 евро. Нямаше обаче доказателства, че съпругата му или децата са вършили някаква работа.

Освен това той беше обвинен, че е накарал милионер собственик на литературно списание да плати на съпругата му 135 000 евро за “консултантска работа”.

Родената от Уелс Пенелопи Фийон каза пред съда, че прекарва много време в сортиране на пощата на съпруга си, посещава публични събития в близост до имението им и събира информация за изказванията му. Въпреки това тя беше цитирана в интервю за вестник от 2016 г., като казва: „Досега никога не съм се забърквала в политическия живот на съпруга си“.

Тя каза още, че не си спомня добре договорите, които е имала като парламентарен помощник.

Фийон, който беше премиер при бившия президент Никола Саркози от 2007 до 2012 г., непрекъснато твърди, че е невинен.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close