Новини Пловдив » Важно » Петровден е, работи се до обед. Честито но имениците!
България Важно Култура Празникът

Петровден е, работи се до обед. Честито но имениците!

Свети Петър и Павел
Свети Петър и Павел

Петровден е днес! Църквата почита паметта на апостолите Петър и Павел.

Повече от 300 000 българи празнуват имен ден на днешния ден. Църквата нарича Петър и Павел първовърховни първопрестолници и вселенски учители, заради разпространението на Божието слово.

Двамата апостоли са завещали в своите послания основните правила на християнската вяра, а животът им е бил белязан от страдания и гонения.

Петър е  беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро, той един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи.

Павел е роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67-ма година заедно със сподвижника му Петър са разпънати на кръст от император Нерон в Рим.

В представите на българския народ двамата апостоли се възприемат като братя, от които Петър е по-младият. Някъде се смятат и за близнаци. В иконографията Свети Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е.

В традиционния български бит е един от най-почитаните празници през летния период. В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи през първата половина на деня. После се запразнява. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки – петровки. На някои места те се раздават като помен за починали деца.

Имен ден празнуват Петър, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен и производните им имена.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close