Новини Пловдив » Култура » 2020-а: Пролетният панаир на занаятите ще е от 2 до 5 юли
Култура Общество Пловдив

2020-а: Пролетният панаир на занаятите ще е от 2 до 5 юли

Пролетният панаир на занаятите т. г. ще се проведе със закъснение.
Пролетният панаир на занаятите т. г. ще се проведе със закъснение.

Пролетният панаир на занаятите, организиран от Регионалната занаятчийска камара, тази година ще се проведе от 2 до 5 юли. Закъснението се дължи на карантината заради COVID-19, но панаирът все пак ще се състои, за да пази традицията в занаятите и продължи тяхното развитие.

Събитието е подкрепено от Община Пловдив, КЦМ 2000 ГРУП, Представителен танцов ансамбъл „Седенчица”, медийни партньори /ПловдивПрес, Под тепето, Марица, БНТ 2, БТА, БНР, СКАТ,  Gustonews, Darik, Plovdiv-online, Topnovini, Plovdivtime, Plovdivmedia, DC, EuroPlovdiv и др./ и ще се проведе на ул. „Райко Даскалов“ /Mалката главна/.

Занаятите са живот, творят се с ръцете на талантливи хора, но идват от сърцето и по традиция не се записват, а тънкостите се предават от човек на човек. Над 70 занаятчии със свой авторски прочит на традиционни занаяти, ще демонстрират пред жители и гости на Пловдив тънкостите на над 22 различни  занаята /художествени тъкани, тъкачество, дърворезба, изделия от кожа, ножарство, художествена керамика, грънчарство, художествено плетиво, шапкарство, национални кукли, народни музикални инструменти, кошничарство, накити, гравьорство  и др./

Официално Панаирът на занаятите ще бъде открит на 2 юли от 17 ч. на пл.„Римски стадион” и ще работи всеки ден от четвъртък до неделя  от 10 до 19,30ч. Децата и всички желаещи могат да се докоснат до богатството на българските занаяти и да провокират своите умения.

В детски работилници за кошничарство и народни музикални инструменти всеки ден от 13 ч. до 15 ч. деца ще учат занаята при майстори Мехмед Шакир и Пламен Петракиев.

Още новини по темата

Пролетен панаир на занаятите ще има – през юли

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close