Новини Пловдив » България » Доц. Ангел Кунчев: На границата сме да изпуснем нещата
COVID-19 България Важно Здраве

Доц. Ангел Кунчев: На границата сме да изпуснем нещата

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

„Ако хората се държат безотговорно по стадионите, какво значение има капацитетът. Ако се събират 100 човека, как ще ги спрем. Не пречим на хората да гледат футбол, ако не спазват правилата, ще ни принудят да върнем мерки. Не е въпрос само на футбол. Имаме случай, когато майка и баща са положителни, а пращат детето на детска градина“. Това заяви в ефира на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му проблемът са опазване от разпространението на коронавируса са младите хора. Те карат вируса по-леко, което им дава самочувствието и липсата на страх. Доц. Кунчев подчерта, че трябва да мислят и за другите.

„Имаме работа с вирус, който много малко познаваме. Не се връзва с познанията ни за респираторните вируси. От самото начало сме в една и съща хипотеза – да не допускаме хората да не могат да се лекуват. Но сме на границата да се изпуснат нещата. Виждам големи разлики между отделните области.  По-важното е да пазим същите мерки. Да имунизираме рисковите групи. Съчетаването на грипен с други вируси е най-неприятно. Предвидено е увеличението на бройката ваксини тази година“, коментира още доц. Ангел Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор обясни още че, когато има огнища, има възможности за дифузно разпространение, всеки има контакти.

„Тези огнища са местата, от които получаваме най-голям брой проби. В тези огнища действаме локално. Имаме много такива места, до няколко седмици успяваме да ги локализираме, да няма нови случаи. Бройките са изключително по-малко, но е трудно за контрол, затова понякога не са бързи резултатите“, каза той.

Доц. Кунчев коментира и огнището в Смолян. Обясни, че собственикът на формата е направил добри условия за работа. 20% от заразоносителите имат симптоми. Не повече от 4-5% стигат до болница.

Още по темата

Нов скок на заразените у нас: 140 нови случая и 4-ма починали
7 новозаразени с коронавирус в Пловдив, 9 – в Пазарджик
Строги мерки на работа в завода-огнище на COVID-19 в Смолян

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close