Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Хора от Белащица и съседните села искат прекратяване на договорите за спрените кариери
Важно Регион Родопи

Хора от Белащица и съседните села искат прекратяване на договорите за спрените кариери

Представители на ИК "Стоп на кариерите в Белащица" се срещнаха с областния управител.
Представители на ИК "Стоп на кариерите в Белащица" се срещнаха с областния управител.

Ваня ДРАГАНОВА

Хора от Белащица и съседните села искат концесионните договори за кариерите над селото да бъдат прекратени. Дейността на кариерите беше спряна в края на февруари, но това е временна мярка, която се обжалва в съда, а потърпевшите от облаците прах, които се вдигат при дейността на кариерите, искат договорите да бъдат прекратени. А един от концесионерите – „Холсим“, настоява площта на кариерата да бъде разширена и срокът на договора да бъде удължен. Това стана ясно на среща на представители на на Инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица!“ с областния управител Дани Каназирева.

„Спирането е с временен ефект, това, за което ние се борим, е прекратяването на концесионните договори заради неизпълнение на концесионните задължения и нарушаване на екологичното законодателство“, обясни Марта Божикова от Инициативния комитет.

Според Дани Каназирева енергийният министър Теменужка Петкова проявява пълно разбиране по случая. Страна по договорите е Министерството на енергетиката.

В района няма естествени водоизточници, от които да бъде осигурено оросяването на кариерите. Не на последно място в района има 4 свлачища, което прави взривните дейности крайно опасни. Според Каназирева има нарушения още в даването на разрешението за дейността на кариерите, защото това се е случило без оценка за въздействието върху околната среда.

Още новини по темата

Тревожни новини за Белащица: ВАС се заема с жалбите срещу спирането на кариерите
Спряха концесиите над Белащица ВИДЕО

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Какво мислите за изнесените в протокола от проверката на НЗОК констатации:

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...