Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Без категория » Пловдивската етногрупа „Жарава“ с концерт в праймтайма на фестивала „Петроджаз“
Без категория Култура Пловдив

Пловдивската етногрупа „Жарава“ с концерт в праймтайма на фестивала „Петроджаз“

Формация "Жарава"
Формация "Жарава"
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Кметът Здравко Димитров със специален видео поздрав към участниците в най-големия джаз фестивал в Русия

Кметът Здравко Димитров записа специално послание към участниците за предстоящото откриване на най-големия джаз фестивал в света.

„Използвам възможността, която ми предоставиха организаторите на международния фестивал „Петроджаз“, за да ви поздравя от името на Пловдив – един от най-древните живи градове в Европа и света, и да пожелая на добър час. Радостен съм, че за поредна година Пловдив ще се включи във фестивала с участието на изключително талантливите музиканти от студентска формация „Жарава“ заедно с техния художествен ръководител и ментор – прославеният български музикант Владимир Величков“, казва във видео поздрава си градоначалникът.

По думите му културни събития като фестивала „Петроджаз“ са чудесен начин да се отпразнува приятелството между Санкт Петербург и Пловдив, които са побратимени градове. Кметът пожела успех и неизчерпаема енергия на участниците, които ще представят Санкт Петербург на фестивала тази година.

„Петроджаз“ (PetroJazz) е най-големият джаз фестивал под открито небе в Русия и едно от  най-големите международни събития в света на джаз музиката изобщо. Провежда се в побратимения на Пловдив град  Санкт Петербург и тази година ще има своето поредно издание, което ще се състои на 4 и 5 юли, но този път онлайн.

Заради световната пандемия от COVID -19 голяма част от културните събития в Русия са отменени, а мерките за сигурност са високи. (Отменен е дори джаз фестивалът в Монтрьо, Швейцария). Затова организаторите са изключително горди от факта, че за първи път в света се прави такъв грандиозен онлайн концерт с участието на 14 държави,  като руснаците ще свирят на живо от Санкт Петербург,  а международните участници изпратиха видеа на заснети предварително концерти.

Пловдивската етно група „Жарава“ с ръководител известният български музикант Владимир Величков  получи специална покана за участие, след като организаторите оцениха техния гастрол през 2018 година като изключително запомнящ се, а групата като една от най-изявените във всички издания на фестивала досега. Групата предизвика тогава невиждан фурор и огромен интерес от страна на руските медии.

Сегашната покана е голямо признание и чест както за Пловдив, така и за България. Концертът на „Жарава“ е специално направен и заснет за участието в „Петроджаз“ и се случва  с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

За първи път програмата на международния фестивал ще включва джаз групи от Чехия, Македония и Швейцария. Съединените щати и Израел ще представят музиканти, които свирят от блус и рок енд рол до класически джаз. България, Великобритания и Латвия ще разкрият темата за фънк и етноджаз.

Участието на „Жарава“ е планирано за  праймтайма на Руската национална телевизия „Санкт Петербург “ и „Теледом“ и ще бъде излъчвано  от 20.48 часа в събота 04.07.

Ето и част от участниците  тази година: Anders Koppel (Denmark), Fred Hormain (France), Jazz Connection (The Netherlands), Laurent Nicoud (Switzerland), FunCoolio (Latvia), Raivo Taffenau (Estonia), various artists from the USA (Elijah Jamal Balbed etc) and Israel.

„Жарава“ многократно оглави световната класация ТОП 40 за етномузика ETHNOCLOUD, базирана в Торонто, Канада,  която представлява над 90 000 артисти и групи от 151 държави по целия свят. Класирането се осъществява на база гледания и харесвания, като „Жарава“ е под №1 в глобалната класация вече няколко пъти.

„Жарава“ обединява съвременната музика с българския фолклор по лек и елегантен начин, така че да подтикне младото поколение да се върне обратно към корените си. С изпълненията си  момчетата и момичетата съчетават фънк, джаз, поп с български фолклорни инструменти и гласове.

Етно групата изнася концерти в цялата страна, а също така участва и в музикалната програма на невероятната боксова гала в зала „Колодрума“ в Пловдив, където Тервел Пулев спечели интернационалния пояс на Световната боксова асоциация в полутежка категория.

Община Пловдив също ще стриймва участието на „Жарава“ на своята фейсбук страница.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...