Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Собственикът на Тотал: Ще преборим COVID с баланс, а не с примитивни забрани и разюзданост
COVID-19 Бизнес Важно Мнения Разбор

Собственикът на Тотал: Ще преборим COVID с баланс, а не с примитивни забрани и разюзданост

Валентин Драгнев
Валентин Драгнев

Валентин ДРАГНЕВ, бизнесмен, общественик, собственик на Тотал Спорт

Вчера Шефът на Пироговов сложи фитнес центровете и дискотеките в един кюп и ги посочи като причина за нарасналия брой заразени сред младите хора ( и нито дума за всякакви неконтролируеми сборове на тълпи от хора в комбинация с алкохол).

Много неща мога да кажа, разбирайте да цитирам, но тъй като аз не съм медик по образование – нито епидемиолог, нито вирусолог, нито пулмолог – ще се огранича до няколко.

Няма разногласия в медицинските среди по тема дали тежките физически натоварвания вредят на заразения с Ковид. Да, вредят! Организмът е много по-слаб при вирусна атака, когато физически е претоварен. Това важи за всички ОРВИ и грипни инфекции. Тежките тренировки за несъвместими с преборването на вирусните заболявания. Кондиция и здраве, това препоръчваме и ние.

И сега по същество:

1. Като дисклеймър ще обявя, че нито един фитнес оператор няма икономически интерес да работи през юли, август и септември, защото винаги е на загуба. По време на COVID -19 това е валидно с трикратно по-страшна сила. Това си мнение съм обявил официално в пресата още на 19.05, както и пред колегите си от Асоциацията за Здраве и Фитнес, когато предложих да бъдем отворени на 30.09. С една дума изложеното по-долу не е продиктувано от икономически интереси.

2. Един съвременно направен фитнес център дава 100 % възможност за прилагане и контрол на противоепидемиологичните мерки, зададени от санитарните служби. Пропускателен режим, резервации ( в Тотал Спорт са с апликация от телефона, която автоматично следи максимума и пренарежда хората от листата на чакащи, като ги уведомява с пуш нотификация за успешна резервация) във всяка зала има треньор, има видео наблюдение, което се следи от дежурния мениджър и ясна, постоянна процедура по дезинфекция, която практически се случва. 50 % капацитет на залите, както и отстоянията от 1,5 метра са винаги контролирани в реално време без усилие. В груповите занимания един треньор се грижи за 10-15 човека! Струпване и навалици няма. Алкохол и натискане също.

3. Някои от фитнес центровете има възможност за естествено вентилация през отворени прозорци и работеща само всмукателна вентилация, като студът от чилъра се доставя в залите през конвекторни тела. Агентът е охладената вода, не въздух , който да се вдухва. В не малко от центровете кубатурите на помещенията са огромни. Помещенията са с височина от 4,50 до 6 метра, което е от огромно значение за неразпространението на вируса – не се дава възможност да се насити въздуха с него, ако го има.

4. Може да пропускам, но известните места за заразяване са от следните примери: апрески баровете в Австрия (Ишгъл) откъдето пламна половин Европа, карнавалите в Италия (Северна Италия) , мачовете (в Испания дойде от мач в Италия), нощните барове ( Южна Корея , която беше свела почти до нула заразените, и когато отново тръгна нагоре заради отварянето на нощните заведения, веднага ги затвори), болниците и от там в старческите домове, претоварения градски транспорт (особено претъпкано метро). Клъстери с работещи на едно място. Със сигурност пропускам нещо, но никъде не съм чел за фитнеси, с което казвам само, че не е типично.

5 . Прилагам една статия от 25 .06, която е на база изследване проведено в Норвегия през май, когато страната е още в Карантина. Самото изследване е дадено с линк, който аз ще сложа в коментарите също.

Това е първото изследване в Европа на тема “ дали джимовете представляват допълнителен риск за „хващане на Ковид -19“. Проведено е от Университета на Осло сред 3,746 клиенти от 18 до 64 години, разделени на две групи.

Активностите са включвали стандартните фитнес занимания, групови часове, спининг и йога. Оставям на вас да прочетете. (Другото голямо изследване беше направено в САЩ още март-април, което категорично доказа, че чрез пот (изпотяване) вирусът не се предава. Изследването може да се намери в мрежата.)

6. Търсих научни критики върху това изследване и единствените, на които успях да попадна, казваха: резултатите са верни и може да е разчита на тях, само ако нивото на заразени е ниско, ако то е голямо, няма да е вярно. Моят коментар: ако продължаваме да допускаме простотиите, които с лека ръка се допускат, то нивата на зараза ще се покачват и ще стигнат ниво, в което джимът ще стане място за предаване на ковид зараза. Това ще важи и за повечето места, да не говорим за училища и университети през есента.

Въпросът е да намерим баланса и разумното поведение. „Затварянето“ е примитивна работа и убива икономиката ни, както и пълната разюзданост, която води до примитивно затваряне.

Успешна седмица за работещите и синьо лято и зелени гори за почиващите.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...