Quantcast
Новини Пловдив » България » Цветанов: ГЕРБ ще се стопи наполовина на парламентарните избори
България Важно Мнения Политика Разбор

Цветанов: ГЕРБ ще се стопи наполовина на парламентарните избори

Цветан Цветанов Кадър: БНТ
Цветан Цветанов Кадър: БНТ
  • При положение, че  протестите ескалират ще се върви към ново правителство с подкрепа на ДПС, но в рамките на този парламент, защото ги е страх от служебен кабинет на Радев, смята бившият втори в ГЕРБ
  • Ако трябваше да избирам на кой протест да отида снощи, бих подкрепил президентската институция, заяви Цветанов

На предстоящите парламентарни избори ГЕРБ могат да изгубят половината си електорална подкрепа, от 1 140 000 гласа през 2017 година, мога да кажа, че ще отидат към 500-600 хил. Тази прогноза направи от ефира на държавната БНТ бившият втори човек в управляващата партия Цветан Цветанов.

ГЕРБ сгреши като организира митинг в своя подкрепа. Правителството трябва да налага стандарти и мерки аз сигурност, а в случая като че ли наруши точно тези стандарти, смята Цветан Цветанов.

Протестът против статуквото беше в подкрепа на президентската институция, не толкова в подкрепа на Радев, посочи Цветанов. Ако ГЕРБ не осъзнае това, ще навлезе в тежка криза, а това кризисно оцеляване с извънредни брифинги както сутринта, така и снощи, води до оттегляне на много електорална подкрепа.

На протеста на ГЕРБ в подкрепа на правителството аз видях едни хора, които не бяха дошли по собствено желание, те бяха организирани от съответните кметове на населени места и кметове на общини, видях една женица, която обясни „ми, организираха ни“. Това не е спонтанна подкрепа, спонтанната подкрепа беше, когато през 2013 година хората излязоха на улицата и ГЕРБ беше възприета като жертва. В момента политиката на ГЕРБ превръща в жертва президента и президентската институция. Така се обединяват всички срещу ГЕРБ, това е пагубно, направи разбор Цветанов.

Тук ще се върна към мотивите ми да напусна ГЕРБ, което някои определиха като предателство. Не, предателство не е когато имаш различно мнение, предателство е да измениш на политическите си убеждения. Има много симпатизанти и членове на ГЕРБ, които нищо не са получили от политическата си подкрепа, но сега ги използват, за да защитават тези, които носят основната вина за сегашното състояние на управлението. В момента имаме кризисно оцеляване на властта, посочи Цветанов.

Той обяви, че иска да направи политически проект, който да е с висок хоризонт, стратегия и консолидация. Да се промени политическото говорене. Аз ще правя диалог с всеки и ще чувам различното мнените, което съм правил и преди. Сега моята функция като зам.-председател е заета от 7 човека, които се стремят да увеличават своето влияние.

Знаете ли какъв страх има в момента. Не можете да си представите, хората ме срещат и казват: Моля те, само никой да не разбере.

Защото Тодор Тодоров, който зае твоето място и се представя като такъв, всички зависят само от неговото поведение. А неговото поведение наподобявало времената на мутрите от 90-те години. Това ако е поведението на ГЕРБ, нека да продължават по същия начин, пожела с с видимо отвращение в ефир Цветан Цветанов.

Цветанов направи паралел с президента Плевнелиев, който през 2013 година свали доверието си от кабинета на Пламен Орешарски и хората излязоха на спонтанни протести на улицата. По същия начин онзи ден хората излязоха на улицата да защитят президентската институция, каза Цветанов.

Аз не съм бил снощи нито на единия, нито на другия митинг, но ако трябва да избирам аз бих избрал да защитя президентската институция, категоричен е Цветан Цветанов.

Тези, които сега дават брифинги от името на ГЕРБ през 2012 година бяха основните остриета срещу ГЕРБ, както Тома Биков, така и социалният министър Деница Сачева, посочи Цветанов.

Според Цветанов в предстоящи избори ГЕРБ могат да изгубят половината си електорална подкрепа. 1140 000 гласа подкрепиха партията през 2017 година, мога да кажа, че те ще отидат към 500-600 хил., прогнозира Цветанов.

Кметът на Бургас, общинските съветници, без които не могат да се вземат важни решения, провокираха това, което се случва днес, каза Цветанов по повод казуса с парк „Росенец“.

Цветанов каза, че ще води диалог с всички и че не е нормално напрежението и разединението сред хората.

Късате ли месо от ГЕРБ, попита водещият. „Естествено, че когато даваш шанс за избор, ти късаш живо месо“, призна Цветанов. Според него много хора му се обаждали, че напускали ГЕРБ.

В заключение Цветанов заяви, че няма абсолютно никаква връзка и чужда намеса, примерно от Русия, между протестите и влизането ни в чакалнята на Еврозоната. Вижте какви хора излязоха в защита на президентството, това са интелигентни хора, майки и бащи с децата си, смятате ли, че биха застрашили живота на децата си, за да покажат, че бъдещето на децата за тях е важно, каза Цветанов.

Според него голямата грешка на ръководството на ГЕРБ е, че са си повярвали, че управлението е даденост.

Според Цветанов прогнозира, че ако протестите ескалират ще се върви към нов кабинет, но в рамките на този парламент с подкрепа на ДПС, защото управляващите изпитвали страх от мисълта, че Радев може да направи служебен кабинет.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...