Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Томислав Дончев: Няма да подаваме оставка!
България Важно Политика

Томислав Дончев: Няма да подаваме оставка!

Томислав Дончев
Томислав Дончев

Отнасям се с респект и внимание към всяко искане, но няма да подаваме оставка. От партийна гледна точка е по-изгодно да го направим и да отидем веднага на избори, но държавният интерес не е такъв. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев по повод протестите от последните дни в София.

Ние не искаме да воюваме. Това, което се случва на площада е практика на демокрацията. Опитваме се да чуем всяка позиция и всяко мнение. В тази ситуация е важно политиците да слушат повече отколкото да говорят. Свободата и демокрацията работят чрез институции и правила. В крайна сметка това, което имаме е правителство, президент и други органи, избрани чрез тези правила. Отнасяме се с внимание и към виковете под прозорците на Министерския съвет. Не обмисляме оставка. Нямаме критерии за това колко време и колко човека ще протестират и тогава да мислим за оставка. Имаме типичен сблъсък на партиен и държавен интерес. Конюнктурният предполага отиване на избори веднага, но държавният не“, коментира той.

„Представяте ли си какво прави едногодишен катарзис. И аз така мисля да се оттегля за една година и да се върна прероден“, заяви Дончев в отговор на твърдението на Цветан Цветанов, че ако изборите са сега, ГЕРБ ще спечели едва половината от избирателите си.

„Сблъсъците на протеста не бяха по наша вина. Що за логика е, че ако не е имало наши симпатизанти, е нямало да има бити. Драматургията иска да представи ситуацията като от едната страна е мракобесното правителство, а от другата протестиращите. Имаше провокатори и футболни агитки, но имаше и нормални и интелигентни хора, които са там, за да изкажат мнението си. Болно ми е когато едни български граждани се бият с други. Особено, когато едните от тях са с униформа. Тече проверка“, каза още Дончев.

На въпрос дали влизат в ситуацията на Орешарски, Дончев посочи, че генезисът на този кабинет е бил различен. „При Орешарски нещата бяха различни. Този кабинет беше сглобен от всички отломки, останали в Народното събрание. Тогава ние бяхме водеща политическа сила. Това беше правителство на инат. Искането сега е за повече свобода, демокрация и справедливост. Това винаги е актуално и легитимно“, поясни Томислав Дончев.

„Ние не управляваме на инат. Не разбрах защо се иска оставката на правителството заради действията на главния прокурор. А защо, когато арестуват действащ министър или зам.-министър, няма проблем, но когато се предприемат конкретни действия срещу борба с корупцията в Президентството, то това е лошо. Ние управляваме и сме отговорни за всичко. Ние носим цялата отговорност – това е по дефиниция. Господин Божков макар, че е извън страната, също се самообяви за организатор на протестите“, обясни вицепремиерът.

По думите му коалицията ГЕРБ – ОП е единствената възможна управленска формация, която може да съществува и няма друга алтернатива.

„Първо бе събитието с Националната служба за охрана (НСО), а после и плажуването на „Росенец“. Безспорно обвиниха нас, защото там имаше полиция. Това бе интересно мероприятие, в което двете партии, които участват в него, си укрепиха политическите дивиденти, а последствията бяха само за нас. Това си беше политическо мероприятие, за което бе ясно кой го е организирал. Последните действия около имота там са станали по времето на кабинета „Орешарски“. Исторически не е наша грешка за случващото се там“, поясни вицепремиерът.

„Дано от тази гражданска енергия на площада да се появи водач или водачи, които да представят конкретни искания. Омразата не е кауза. Болно ми е когато гражданската енергия е разпиляна, искам се да се катализира. Ако премиерът Бойко Борисов слезе да говори с тях, то това би изглеждало като провокация. Целта не е оцеляването на властта или тя да се пази. Ние имаме конкретни неща, които трябва да свършим до края на мандата и това правим. Да, не е лесно и комфортно да работиш в такава ситуация. Едно правителство не може да управлява на инат. Сега ситуацията не е така и няма да подаваме оставка“, категоричен бе вицепремиерът.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...