Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Държавата дава 17 млн.лв. за Детска клиника в УМБАЛ „Свети Георги“ ВИДЕО и СНИМКИ
Важно Здраве Пловдив

Държавата дава 17 млн.лв. за Детска клиника в УМБАЛ „Свети Георги“ ВИДЕО и СНИМКИ

Проф. Карен Джамбазов показа на министър Владислав Горанов къде ще бъде изградена Детската клиника
Проф. Карен Джамбазов показа на министър Владислав Горанов къде ще бъде изградена Детската клиника

Галина ГЕОРГИЕВА

Близо 17 млн.лв. ще отпусне правителството за нова Детска клиника в УМБАЛ „Свети Георги“. Новината съобщи в Пловдив финансовият министър Владислав Горанов. Той посети болницата заедно с председателя на Бюджетната комисия Менда Стоянова и шефката на Здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. На събитието присъстваха кметът Здравко Димитров и областният управител Дани Каназирева. Изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов посреща гостите и ги запозна с проекта за 7-етажната клиника.

„Щастлив съм да посрещна нашите гости в най-голямата болница в България с над 1500 легла и почти 3000 души персонал. Мечтата ни е за по-добро здравеопазване в целия Южен централен регион. Всички знаят, че най-голямата Детска клиника в Южна България е към УМБАЛ „Свети Георги“.Условията, в които се работи, не отговарят. Сградите на клиниката са много остарели. Едната е строена през 1936 година,а другата е от 1982г. Те не отговарят на европейските критерии за такъв тип болнични сгради. Преди 5 години ръководството на болницата направи оценка колко би струвал ремонтът. Оказа се, че ще е между 5 млн. и 5,5 млн.лв., но е доста нецелесъобразно. През 2018 г. организирахме кампания „Най-доброто за нашите деца“ и събрахме над 150 000 лева. 20 000 лева от тях бяха събрани в първия учебен ден от деца в детски градини и училищата“, коментира проф. Краен Джамбазки.

Началникът на Детска клиника в „УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив проф. д-р Иван Иванов представи проекта за новия комплекс. Той припомни, че  Детската клиника е създадена през 1945 година и е единственото педиатрично лечебно заведение в Южна България с пълен набор от специалности. Тя разполага със 102 легла. В нея работят 33-ма лекари, множество специализанти, стажанти, 40 медицински сестри. На година в клиниката се лекуват над 4000 деца, които идват от 21 области в страната. Хоспитализират се най-тежките случаи от държавните и частните болници от Южна България и се лекуват всички видове заболявания. Обясни, че едната сграда пропада с 1 см от повече от 20-30 години, има високи разходи за отопление и климатизация. Проблем е инфраструктурата на Детска клиника – налага се смесване на потоците, Детското спешно отделение фукнционира разделено от спешния портал на болницата. Според него клиниката отговаря на съвременните изисквания и затруднява лечението на малките пациенти. Като друг проблем очерта, че сградата се намира на 2 км от болницата, а разстоянието е 20 минути с кола, но има задръстване и е неудобно да се транспортират тежкоболните пациенти.

Новата Детска болница ще се намира до основния корпус на база 2 на УМБАЛ „Св. Георги „, за да е близо до останалите клиники в болницата. За построяването й са необходими 16 934 791 лева. Ще бъде изградена на юг от основния корпус, на парцел, който е собственост на болницата, с южно, източно и западно изложение. 7-етажната нова сграда би решила всички проблеми. Финансовият разчет за проектиране и авторски надзор е малко над половин милион, платени със собствени средства на УМБАЛ „Свети Георги“. „Смятаме, че нашите деца заслужават такава болница“, завърши проф. Иванов. Проф. Джамбазов
се надява до края на годината архитектурният проект да бъде изцяло завършен. Възлагането на обществена поръчка за строителството ще е през 2021 г.

„Подкрепяме проекта за изгражданена нов  педиатричен и онкохематологичен комплекс към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Най-късно през следващата седмица ще увеличим капитала на търговското дружество с парична вноска в радзмер за изграждането на новия комплекс. Парите ще дойдат от фискалния резерв. През последните години развитието на българската икономика и бюджета дават възможности за по-сериозни инвестиции. Пловдив е един от най-динамично развиващите се градове в последните десетилетия. За това ние като правителство и местната власт се стремим да подобряваме качеството на живота на хората. Направиха се огромни инвестиции в пътната а инфраструктура. Предстои да стартираме всеки момент проекта за изграждане на Околовръстното от Скобелева майка до асеновградско шосе, работи се по равзитието на локалите по Асеновградско шосе. През февруари отпуснахме 37 млн.лв. за развитие на спортната инфраструктура в града, специално за стадионите на Ботев и Локомотив, припомни Владислав Горанов. Той разкри, че благодарение на настояването на Менда Стоянова и д-р Даниела Дариткова въпросът е решен.

„От името на ръководството на болницата, на работещите в нея и на децата искам да предадете нашите благодарности на премиера. УМБАЛ „Свети Георги“ за тези 10 години получи много възможности да се развива и запази своето стабилно място на стожер на здравеопазването в региона. Да градиш е най-великото нещо, а когато градиш и то е стратегически, това е най-доброто нещо, което един политик може да направи.Само най-добрите политици умеят да гледат във времето напред. Днес започва един стратегически проект“, призна проф. Джамбазов.

„ Щастлива съм, че този проект ще се случи. УМБАЛ „Свети Георги“ има най-добрите специалисти. Инфраструктурата следва това, което хората тук са постигнали през годините. Благодаря на правителството, лично на премиера, на министър Горанов, че чуха нашите настоявания. Каузата си заслужава“, заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Д-р Даниела Дариткова сподели, че е приела като лична кауза построяването на нова Детска клиника, а  тя ще изпревари построяването на нова Детска болница в София.

Проф. Карен Джамбазов показа на гостите къде ще бъде построен новият  педиатричен и онкохематологичен комплекс към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

Така ще изглежда новата Детска клиника
Така ще изглежда новата Детска клиника

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...