Quantcast
Новини Пловдив » България » Сергей Станишев: Най-честното е да се върви към избори!
България Важно Политика

Сергей Станишев: Най-честното е да се върви към избори!

Сергей Станишев
Сергей Станишев

“ Най-честното е да се върви към избори. И БСП трябва ясно да се обозначи като алтернатива.“ Това заяви пред Нова телевизия председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

„БСП не бива да участва в сделки и договорки. Има три сценария за изход след протестите. Първият е създаването на така наречен експертен кабинет. Той няма капацитет и доверие. Вариант две – извънредни избори. Вариант три – ако не мине, ГЕРБ да карат на инат до редовните избори“, коментира бившият премиер на България.

Според него протестите са предизвикани от чувството за несправедливост. „Ако по-рано хората бяха склонни да търпят, сега те нямат тази склонност. Хората имат пълно право да протестират и да изразяват недоволството си. Повечето от анализаторите гледат за конкретните поводи за началото на протестите и пропускат това, което се случва в страната през последните три месеца. Във връзка с пандемията, има много дълбоки социално-икономически причини. Блокирането на икономиката доведе до това, че десетки хиляди загубиха работата си, а стотици хиляди живеят с намалени доходи. И ако по-рано хората свързваха двата края, то сега всички изпитват затруднения“, каза Станишев.

Според него ситуацията в страната е довела до оголване на всички нерви и изключителна чувствителност към всеки дразнител и повод. Станишев е на мнение, че истинската причина за протестите е липсата на търпение в хората и дълбоко нараненото чувство на справедливост.

„В повечето европейски страни правителствата влязоха в тежки бюджетни дефицити, за да помогнат на реалната икономика и хората. В България за май месец сме на излишък, което означава, че мерките на правителството не дават резултат. Това бездействие оголи всички нередности в управлението“, добави президентът на ПЕС.

Според Станишев поведението на Корнелия Нинова е необяснимо. Той го определи като открит саботаж.

„Всеки е в правото да иска всякакви оставки. Вчера видях най-различни плакати. Лични, групови. Има и такива, които пряко сочат капитализма като основна причина за неравноправието. Точно затова миналата събота 79 члена на Националния съвет се събраха с идеята да обсъдим позицията на БСП. Трябваше да излезем с ясна позиция, да покажем отношението на партията. Поведението на Корнелия Нинова да не се включи е необяснимо. Ако аз бях на мястото на Корнелия Нинова, щях със сигурност да приема. И да заявим своята ясна позиция като алтернатива. Вместо това се стигна и до нарушение на устава.
Ние искаме да бъдем алтернатива на ГЕРБ. Хората протестират срещу този модел на силово управление, управление на зависимости. Управление, при което една партия изгради серия от зависимости. При „Да, България“ основен акцент в момента е съдебната система. Нашият акцент трябва да е социалният и оздравяването на България. Почтено, свястно управление, а не арогантно. Видях изявление на някои хора, че едва ли не Борисов и Пеевски са опитали да съберат Националния съвет. Това, което тези 79 души – 40% от Националния съвет, искахме, е да се приеме позиция. Това е най-ясната позиция, изразявана в последните десетина дни от страна на БСП. Казва се – подкрепяме протестите, те трябва да бъдат мирни, да не се допускат провокации. Но се казват и много други неща – да се подкрепи вотът на недоверие. Но досега не се каза и най-важното – ние сме против в рамките на този парламент чрез договорка и сделка да се формира ново правителство. Най-честното е да се върви към избори“, коментира още той.

Станишев отрече позицията на БСП да се формира от Васил Божков.

„Ние се намираме в политическа криза. Струва ми се, че всички политици трябва да проявят смирение. Те трябва да намерят изход от тази криза. БСП е намерила своя, още преди началото на протестите – вот на недоверие“, обясни той.

„Най-честният подход са избори. Не е вярно, че служебен кабинет ще счупи държавата, просто е много кратък периодът. През есента ситуацията в Европа ще се влошава икономически. Това правителство няма капацитетът да разработи истински социален план. БСП ясно заяви на чия страна е – на страната на протестиращите, на страната на хората. Останалите партии да се определят. За ГЕРБ и патриотите е ясно, но ДПС, партията на Марешки.Който предложи достатъчно убедителна промяна, достатъчно дълбока, той ще спечели доверието на хората. Затова съм притеснен, че ние в БСП повече се занимаваме с вътрешни въпроси. Искам да видя БСП да се мобилизира и да се превърне в истинска алтернатива, апелира Сергей Станишев.

„Трудно виждам сътрудничество с ДПС, защото за всяко едно партньорство и сътрудничество винаги ние плащаме цената. Важното е да си извлечем поуките от предишни коалиационно формули и подходи. За да не плати пак цената БСП. И най-важното – да свършим работа за хората. Хората имат нужда от промяна, България има нужда от промяна. При Орешарски толкова искахме да извадим ГЕРБ от властта, че се случиха грешки и платихме висока цена“, отчете той предишната сходна ситуация.

„След това, което се случи с побоя преди два дни, незабавно трябва да подаде оставка вътрешният министър. Тогава Борисов подаде оставка, защото бяха бити хора. Всички видяха как един младеж беше влачен. Не бива да се допуска да се окървави протестът. Не това е целта на хилядите, които протестират, каза още Станишев.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...