Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Румяна Коларова: Възможен е експертен кабинет начело с шефа на БНБ Димитър Радев
България Важно Мнения

Румяна Коларова: Възможен е експертен кабинет начело с шефа на БНБ Димитър Радев

Румяна Коларова
Румяна Коларова
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

„Борисов ясно каза, че няма да подаде оставка. Ако протестите ескалират, ще има експертно правителство, начело с шефа на БНБ Димитър Радев.“ Това заяви пред БНР политологът проф. Румяна Коларова.

„Институцията служебно правителство в България наистина е доста неадекватна на практиката на европейските демокрации. Това е всъщност реалното участие на президента в изпълнителната власт. Президентът е титуляр на изпълнителната власт в този период, когато няма парламент, когато са насрочени предсрочни избори“, допълни тя. По думите й би било парадоксално и нелепо, ако Борисов скочи директно към предсрочни избори.

„Той това нещо вече го е правил веднъж – януарските протести 2013 година. В този случай той направи нещо, за което в много европейски демокрации има конституционна забрана. С други думи – идеята на демокрацията е, че правителството трябва да изкара пълния си мандат, за да плати пълната цена на своето управление“, каза тя.

Коларова припомни също, че 2013-а имаше президент на ГЕРБ, който указа подкрепа и назначи правителство, което беше конструктивно към ГЕРБ. Но сега в момента е ясно, че фактическият им политически противник ще трябва да назначи служебното правителство.

„Сега Борисов прави това, което се прави във всички европейска демокрации. Има две възможни решения – радикална промяна в кабинета или т.нар. експертен кабинет. Към експертен кабинет тръгнаха Чехия, Словакия, те имаха сериозни правителствени кризи, които преодоляха с експертен кабинет. У нас в публичното пространство се заговори за това решение, дори се заговори евентуално име на министър–председател на това експертно правителство – Димитър Радев, който е шефът на БНБ.“, обясни Коларова.

Според нея очевидно Борисов избира другият вариант – радикална промяна на правителство. Защото търси едно единствено нещо – дистанциране и противопоставяне на ДПС. Според Коларова Борисов никъде не казва, че тримата министри от ГЕРБ, на които премиерът снощи поиска оставката, са зависими от ДПС.

„Той казва, че те са нарочени, те дават лошо име, лош имидж на правителството. Той никъде няма да признае, че има партньорство, че има договаряне за министри“, обясни политологът.

Румяна Коларова заяви още, че тези стъпки на премиера са „най-нормалната политическа промяна“, което не означава, че протестите ще спрат. „В България протестите са приключвали по един единствен начин – това е след употреба на насилие. Борисов в момента прилага една стандартна рецепта в две стъпки, така както се прилага в Европа, посочи още Румяна Коларова.

Ако се стигне до силна ескалация на протестите, ще последва т.нар. експертно правителство с министър председател Димитър Радев. „Или той (Борисов – бел. ред.) в отпуск, управляват вицепремиери, които са експерти. Аз съм убедена, че в момента назначенията, които ще се направят, те няма да само три, няма да бъдат партийци на ГЕРБ“, обясни тя.

Коларова беше категорична, че Борисов решава проблемите в типичния за него маниер – бързо, радикално и персонално. И в момента ГЕРБ имат 10 на сто преднина пред БСП, ако отидат на предсрочни избори, но за тях стратегически това е неудобно, защото то е поражение пред политическият им противник. „Все едно капитулират пред противника“, каза Коларова.

Още новини по темата

Фигурантът и Шиши. Или как Борисов свърза Радев с Пеевски

Борисов: Служебно правителство? Абсурд!

Славчо Атанасов: Борисов да даде на Томислав Дончев управлението

Почна се! Борисов поиска оставките на трима ключови министри

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...