Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Здраве » Само двама лекари и една сестра на 30 легла в COVID отделението на МБАЛ „Свети Мина“
COVID-19 Здраве Пловдив

Само двама лекари и една сестра на 30 легла в COVID отделението на МБАЛ „Свети Мина“

От 7 юли д-р Димитрова дежури в COVID отделението без прекъсване
От 7 юли д-р Димитрова дежури в COVID отделението без прекъсване

Не са минали и две седмици откакто заработи COVID отделението в Общинската многопрофилна болница „Свети Мина“ в Пловдив и вече има тежък недостиг на медицински кадри. Там работи един-единствен лекар – д-р Димитрова, подпомагана от колега. Проблемът е още по-сериозен с медицинските сестри.

„Стартирайки отделението, обезпечихме същото с график по норматив за 30 легла от 9 сестри, петима лекари и петима санитари. За съжаление, голяма част от персонала МБАЛ „Свети Мина“ е в пенсионна възраст и започнаха да валят, мотивирани със съответната медицинска документация, откази и немотивирани заявления за напускане“, каза пред БНТ проф. д-р Петър Петров – директор на МБАЛ „Свети Мина“-Пловдив.

Двама лекари и една сестра на 30 легла – обобщи картината в COVID отделението проф. Петров и добави, че капацитетът на отделението е почти запълнен.

„Не смеем да мечтаем за доброволци, готови сме да заплащаме труда на лекари, сестри, санитари само и само да ги има“, каза още директорът на общинската болница.

„Имаме денонощен кабинет, обслужва се от мен и колегата. Болните пристигат за помощ и консултация в повечето случаи с линейки от Спешна помощ. Линейки пристигат и извън Пловдив. Когато преценим, че болният е за хоспитализация, го настаняваме в отделението – взимаме пробата и се изчаква резултата от теста, но лечението започва веднага“, обясни д-р Димитрова.

От 7 юли тя дежури в COVID отделението без прекъсване – изпълнява задълженията на лекар и медицинска сестра, а е натоварена и с административна работа.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...