Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Борисов се скара на Марк Рюте: Искаш да си полицаят на Европа
Важно Свят

Борисов се скара на Марк Рюте: Искаш да си полицаят на Европа

Борисов публикува снимката си с Рюте във Фейсбук и написа: "Пълен синхрон"
Борисов публикува снимката си с Рюте във Фейсбук и написа: "Пълен синхрон"

За гореща размяна на реплики по време на вечерята снощи на европейските лидери в Брюксел съобщава вестник „Файненшъл таймс“, като цитира свои дипломатически източници, предаде БНР. Именно Рюте блокира приемането на Плана за възстановяване за 750 млрд. евро.

Според тях българският премиер Бойко Борисов обвинил министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, че иска да бъде „полицаят на Европа“, като си присвоявал правото да решава дали националните планове за реформи са достатъчно амбициозни, за да оправдаят финансовата помощ на Европейския съюз за съответните страни.

Пред журналисти Рюте заяви след вечерята, че неговите искания са раздразнили колегите му, но изтъкна, че всяка страна защитава своето виждане.

В събота сутринта Борисов демонстира добри отношения с Рюте и публикува снимка с него във Фейсбук, като написа „Пълен синхрон“.

Пред журналисти Борисов се възмути, че е изтекла информация от срещата, въпреки че е имало уговорка да не излиза информация

Той коментира в Брюксел, че върховенството на закона е основата на всяка демокрация, като така даде да се разбере, че България няма проблем с този механизъм.

Борисов посочи, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс имат правото да търсят и по-голям контрол върху разходването на средствата. По думите му това е нормално и изрази подкрепа за т нар. „четворка на спестовниците“ – Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция.
В същото време той отбеляза, че в устройството на ЕС органът, който упражнява контрол, е Европейската комисия.

Българският министър-председател изрази подкрепа за холандския премиер и по отношение на инструмента, предвиждащ възможността всяка държава да поставя определен въпрос, който счита за важен, за разглеждане от министрите от ЕКОФИН. „Това е добър компромис“, отбеляза Борисов.

Максимална подкрепа по отношение на медицинския аспект на пандемията и фокус върху помощта за социално слабите и за запазването на заетостта – за това настоява министър-председателят Бойко Борисов пред колегите си в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба. „Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство“, подчерта премиерът Борисов преди старта на днешните дискусии.

Според българския министър-председател е ключово да бъдат подкрепени медицинските работници, медицинските центрове и като цяло медицинската страна на пандемията и да има единен медицински протокол за всички европейски държави, например по отношение на маските, дистанцията, училищата, ресторантите.

Като втори акцент премиерът Борисов изведе европейската солидарност. По думите му е важно да има безвъзмездна помощ за социално слабите, за хората, останали без работа в следствие на пандемията и да бъдат подкрепени мерките за запазване на заетостта. Според Борисов ЕС следва да се концертира върху следващите 6 месеца до една година, когато се счита че ситуацията ще бъде най-тежка в социално икономически план. „Разбира се, паралелно трябва да търсим и в дългосрочен план как ЕС ще излезе от кризата следващите години“, добави Борисов.

Премиерът изрази оптимизъм, че лидерите ще постигнат съгласие и за съотношението на безвъзмездните и заемните средства. „Има шанс да се разберем и да намерим работещия компромис“, заяви Борисов.

Днес в Брюксел продължава срещата на върха на страните от ЕС. Тя е посветена на икономическите стимули за преодоляване на последиците от пандемията от Covid-19, както и на бюджета на Съюза за следващите 7 години.

Европейските лидери не постигнаха споразумение по ключовите теми по време на обсъжданията вчера, които продължиха до късно през нощта.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...