Quantcast
Новини Пловдив » България » Политика » Съботен цикъл: Да разширим пробойната в нашия песимизъм
Важно Коментари Мнения Политика Разбор

Съботен цикъл: Да разширим пробойната в нашия песимизъм

Колаж: ПловдивПрес
Колаж: ПловдивПрес

Георги ПЕТРОВ, Съботен цикъл

Ако и тези протести не доведат до резултата, който се очаква от тях, това ще значи, че песимизмът ни пак е случайно и за малко пробит. Това каза един от най-услужливите за нашата журналистика коментатори.

Всеки, който е работил в медия и е достатъчно откровен, ще признае, че не са редки моментите, когато ти се налага да позвъниш на някого от вечните и универсалните. Това са, моля да ме извините за това грубовато изразяване, някакви надуваеми или надути експерти, готови да се произнесат по всяка тема и по всеки наболял в момента проблем.

Между другото, трябва да си признаем, че ние медиите с неприсъхващото си внимание към тях сами сме ги направили авторитети. С други думи казано, понеже са ни нужни коментари на момента, ние ги държим непрекъснато надути. Дори в битката си с времето и болезнената си амбиция първи да съобщим, в доста от случаите сами сме поварвали, че надуваемите са истински. Както и да е, много е възможно тези ми разсъждения да са само в моята глава.

Какви резултати се очакват от днешните протести?

По улиците и площадите на страната ни протестират хиляди, стотици хиляди. Всеки от тях има и своите лични очаквания от тези протести.

Тези стотици хиляди очаквания са се слели в една обща река, очертана в общественото съзнанаие от политическите цели и искания на опозиционните партии и политици. Целите са успех за политиците не на власт, но стремящи се към нея и надежда за стотиците хиляди личностни очаквания.

Да разширим оптимистично пробойната в песимизма си и да решим, дори само да предположим, че протестите ще постигнат целите си, правителството ще падне и г-н Гешев доброволно или зорноволно ще се лиши от титлата си главен прокурор. После?

Улиците и площадите на страната ни през последните три десетилетия бяха заливани от подобни масови протести на няколко пъти. Те постигаха целите си, очертани от политиците и ослюнчени от политолозите. И след всеки от тях, като Дамоклев меч висеше въпросът „Какво от тук нататък?“

И всички опити да се даде отговор на този въпрос след приблизително равни интервали от политическо време довеждаха до необходимост от нови протести. Може би защото стотиците хиляди личностни очаквания на участниците в протестите все оставаха неудоволетворени.

Защо това е така? Защото не само стотиците хиляди протестиращи, но и всички осъзнати личности се стремят към все по-добър и смислен живот и техните очаквания не могат да бъдат удовлетворени веднъж за винаги. Или защото политиците, постигнали целта си да завоюват властта, изведнъж забравят стотиците хиляди временни техни съмишленици, за да се наслаждават на благинките на властта за тяхна сметка.

Да отговарят на тези въпроси засега изразяват нестихваща готовност само надуваемите.

Повече от стотина-двеста хиляди са хората, които препитават семйствата си, благодарение на заеманите от тях длъжности в държавната и общинските администрации. Те са там, защото членуват в ГЕРБ. Когато стожерът на партията г-н Б.Б. падне от власт, те няма да са там. Те как гледат на протестите? Нали всички имаме своите житейски важни, битови зависимости. Някой беше казал, че свободни хора са единствено клошарите.

Политиците, които вдъхновяват и мотивират за участие в протестите стотиците хиляди личности, непрекъснато и аргументирано обясняват как мафията трайно е уплела в метастазите си държавата ни. Но не казват как след като протестите успеят, ще освободят държавата ни от мафията. Нали и най-наивните от нас не вярват, че като новите властници кажат на мафията – моля напусни държавата ни и тя ще се оттегли.

Мафията е мафия и ще бъде такава, защото винаги се стреми да бъде един ход преди държавата. Казват го сериозните експерти, не от тези надуваемите. Тя, мафията, каквото и да се крие зад този термин, сигурно вече има своите решения при всеки от възможните варианти за изход от настоящата криза.

Много са въпросите, които ще търсят своите отговори след един… Нека да го нарачем успех на протестите.

Нека това да не звучи като опит да се запуши пробойната в нашия песимизъм, има и те не са малко държави, които успешно озаптяват мафията. И неизбежните икономически щети, които носят на държавата масовите протести, могат да бъдат преглъгнати и компенсирани, когато бъде подменено лошото управление. И т.н.

Не, протестите не са излишни. Те, както с изразява Н.П. Посланичката на САЩ у нас г-жа Мустафа, са израз на цветущото здраве на гражданскито общество. Отделен е въпросът дали тя би пожелала такова цветущо здраве на държавата, която тя представлява у нас. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...