Новини от Пловдив » Важно » Тежки преговори в Брюксел: Макрон тропна по масата и се скара на Курц
Важно Свят

Тежки преговори в Брюксел: Макрон тропна по масата и се скара на Курц

Четвърти ден продължават тежките дискусии между евролидерите
Четвърти ден продължават тежките дискусии между евролидерите

Четвърти извънреден ден на дискусии провеждат европейските лидери в Брюксел. Те се опитват да изработят план за възстановяване от кризата с коронавируса. Остават дълбоки противоречия около финансовата помощ за възстановяване от пандемията.

Някои от страните членки смятат, че предложеният пакет от 750 млрд.евро е твърде голям и трябва да бъде даден като заеми, а не като безвъзмездна помощ.

Според Австрия трябва да се измине още път, а унгарският премиер Виктор Орбан нападна нидерландския си колега Марк Рюте, че обвързва финансовата помощ с политически въпроси.

Френският президент Еманюел Макрон се е скарал с австрийския канцлер Себастиан Курц по време на срещата на върха на ЕС заради неуважителното поведение на Курц, включително телефонни разговори по време на дискусиите за бюджета, съобщава “Политико”.

В публикацията се казва, че Макрон се скарал с Курц, който често прекъсвал разговора, за да отговори на повикване. “Виждате ли? Не го интересува. Той не слуша другите, в лошо настроение е”, ядосал се френският лидер.

РИА Новости отбелязва, че някои източници съобщават, че Макрон ударил силно по масата, а Курц останал обиден от отношението на френския президент.

Разправиите в ЕС за спасителния за европейските икономики пакет след коронавирусната криза приключиха снощи с вечеря, а лидерите се опитаха да преодолеят тридневната безизходица при разговори в тесен кръг преди това.

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел, домакин на срещата, събра 27-те лидери на вечеря след ден на срещи в малки групи, които не успяха да доведат до търсената развръзка и голям пробив в търсенето на споразумение, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Той направи последно предложение за спасителната сделка в размер на 750 милиарда евро, насочена към преодоляване на зейналия разрив сред 27-те с коалицията на „пестеливите” – Нидерландия, Швеция, Австрия, Дания и Финландия.

„Пестеливите”, водени от холандския премиер Марк Рюте, се стремят да намалят мащаба на пакета от безвъзмездни средства, с които Брюксел иска да помогне на страните, засегнати най-силно от епидемията.

Тъй като нарастваха опасенията, че срещата на върха ще се срине без споразумение, Мишел предложи да намали частта от безвъзмездните средства на сделката до 400 милиарда евро – по-малко от първоначалното си предложение от 500 милиарда – и да увеличи частта по заемите до 350 милиарда, спрямо предишното предложение от 250 милиарда.

В сърдечна реч по време на вечерята Мишел напомни на лидерите за пагубната човешка цена на пандемията – 600 000 мъртви, включително 200 000 в Европа, и ги призова да се обединят, за да изпълнят тази на пръв поглед „мисия невъзможна“.

„Въпросът е следният: 27 лидери, отговорни за хората в Европа – сме ли способни да изградим европейско единство и доверие?“, каза Мишел според копие на бележките му.

“Или ще представим едно лице на слаба Европа, подкопана от недоверие?”, попита на вечерята Мишел.

Но старши съветникът на шведския премиер Стефан Льофен заяви, че „пестеливата петорка” са готови да приемат максимум 350 милиарда евро като безвъзмездни средства в пакета и дори това е предмет на допълнителни договорки.

“Става въпрос за отстъпките, по-високите амбиции за вложения за промените в климата и за това, че включваме механизъм, който прави така, че страните да не могат да получат пари от бюджета на ЕС или този пакет за възстановяване, ако не спазват принципите на върховенството на закона”, каза Паула Олафсон пред АФП.

Лидерите седнаха да вечерят около 19:20 ч. местно време – повече от седем часа след като беше насрочено да рестартират срещата си на кръглата маса на всички 27 страни.

Кръг след кръг от срещи на малки групи продължиха през целия ден, тъй като Мишел, подпомаган от Ангела Меркел и Еманюел Макрон, се опитаха да сближат позициите на „пестеливите” – богати и по-задлъжнелите – и съсипани от вируса държави, за компромис. Но напредъкът беше болезнен бавен.

Европейски източник заяви, че на масата за вечеря са се състояли нови сблъсъци, след като „пестеливите” са настояли за големи увеличения на отстъпките, които получават от вноските си в бюджета на ЕС.

Рюте също така иска държавите-членки да запазят правото си да налагат вето на националните икономически планове на Италия и Испания, за да ги задължат да проведат реформи в заемите, пазарите на труда и пенсиите – усилие, на което гневно се противопостави италианският му колега Джузепе Конте.

Междувременно се появи още една спънка, когато премиерът на Унгария, твърдолинейният Виктор Орбан обвини Рюте, че осъществява лична вендета срещу него и страната му – и обеща да предотврати всяко споразумение и усилия за обвързване на разходите на ЕС със спазването от страна на страните бенефициенти към стандартите на ЕС.

Така наречената мярка за върховенство на закона, която срещна съпротивата и на Полша и Словения – би могла да нанесе загуби на националистическото и все по-авторитарно правителство на Орбан, ако колегите му преценят, че посегателството му над свободните медии и демократичните норми, нарушаващи европейските ценности е прекомерно.

И двата въпроса биха могли да осуетят опитите за постигане на споразумение на срещата на върха и това е дори преди лидерите – които започнаха заседанието си в петък и приключиха след полунощ в продължение на две нощи – да продължат да обсъждат проекта за седемгодишния трилион евро – бъдещият 7-годишен бюджет на ЕС.

Еманюел Макрон призова лидерите да “поемат отговорност”, тъй като Европа се бори с тежка рецесия, причинена от вируса и блокирането на икономиките на континента, като заяви, че все още може да бъде постигната сделка, “но тези компромиси не могат да бъдат направени с цената на европейската амбиция”.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...