Quantcast
Новини Пловдив » Общество » Св. Синод: Да запазим „Света София” като музей и паметник на ЮНЕСКО
Балкани Общество Свят

Св. Синод: Да запазим „Света София” като музей и паметник на ЮНЕСКО

Архитектурното чудо "Света София" скоро може да се превърне в джамия.
Архитектурното чудо "Света София"

Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, излезе с официална позиция относно промяната на статута на храма „Св. София” в Истанбул. Оттам уточняват, че с внимание и загриженост следят дискусиите и решенията на Държавния съвет и турското правителство.

„Като хилядолетна светиня за цялото Християнство и духовен център на Православието, този храм е скъп за всяко християнско сърце и представлява изключителна културна ценност за цялото човечество. Ето защо присъединяваме своя глас към призивите на сестрите Поместни православни църкви, както и на редица държавни лидери и международни институции, за запазване на досегашния статут на храма „Света София” като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО”, пишат в позицията си от Светия Синод на Българската православна църква.

„Като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения!”, се казва още в документа.

Още по темата

Ердоган: На 24 юли „Св. София“ си става джамия, планираме първа молитва
Църквата „Св. София“ в Истанбул става джамия

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...