Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » 100 000 малки фирми плащат ток на свободния пазар от 1 октомври, поскъпването е неминуемо
Бизнес България Важно

100 000 малки фирми плащат ток на свободния пазар от 1 октомври, поскъпването е неминуемо

От EVN дадоха разяснения за либерализацията на пазара на ток.
От EVN дадоха разяснения за либерализацията на пазара на ток.

Ваня ДРАГАНОВА

100 000 малки фирми в Югоизточна България, които сега са клиенти на EVN,  излизат на свободния пазар на тока от 1 октомври т. г. и поскъпването е неминуемо. Въпросните фирми, сред които баничарници, кантори, офиси, магазинчета, малки цехове, ателиета за химическо чистене, салони за красота и др., може да останат клиенти на EVN и след тази дата, но ще плащат консумираната електроенергия по пазарни цени, а не по регулирани от КЕВР, както е сега. „Не се наемам да правя прогнози дали цените ще скочат и с колко, но е ясно, че не може да останат като регулираните, защото при тяхното определяне КЕВР отчита и политичски и социални фактори“, коментира Петър Костадинов от отдел „Комуникации“ на EVN.

Практическите стъпки, които трябва да последва всяка от фирмите, са: До 1 октомври всеки собственик на търговско дружество трябва да си избере търговец на ток, списъкът е публикуван на сайта на Електроенергийния системен оператор – www.eso.bg. При сключването на договора трябва да се чете и дребният шрифт и да се внимава за фалшиви бонуси  – например по-ниска цена за първите 3 месеца, която може да излезе солена на клиента заради дългия срок на договора или тежките условия за неговото прекратяване. Ако няма заробващи условия за прекратяване на договора, след това човек може да избира нов търговец всеки месец, за което ще трябва да подава документи до 10 число, а новият контракт ще е в сила от следващия месец. Друга клопка при преговорите с търговците на свободия пазар е, че често акцентират само на цената на тока, която може и да е ниска, но спестяват на клиентите си факта, че те ще дължат и такси за преноса на енергията по мрежата, т. е. крайната цена е различна от самото потребление.

Важно е да се знае, че ако в двата месеца до 1 октомври фирмите не си изберат друг търговец на ток, ще продължат да се снабдяват от EVN, но на пазарна цена, която от това дружество ще обявяват в началото на всеки месец. Впрочем човек може да не направи нищо по избора на търговец на ток чак до юни догодина, но в края на юни 2021 г., ако все още не е избран търговец, фирмата ще бъде пренасочена към служебен доставчик на ток. Терминът в Закона за енергетиката е „доставчик от последна инстанция“, но по-важното е, че цените на тези дружества ще бъдат високи. Идеята е фирмите да бъдат стимулирани да се ориентират на свободния пазар на тока и да се научат сами да търсят изгодните за тях условия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...