Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Първа молитва в „Света София“ след 86 г. като музей, Ердоган чете Корана
Балкани Свят

Първа молитва в „Света София“ след 86 г. като музей, Ердоган чете Корана

Света София
Света София

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прочете в джамията „Света София“ на глас две от главните сури от свещената книга на мюсюлманите Корана и премина към масовия намаз. Ердоган беше наложил на главата си ритуална бяла плетена шапчица, предава БТА.

Преди време Ердоган в едно изявление по повод възстановяването на статута на „Света София“ като джамия беше казал, че „от младежките си години още мечтаел да чете молитви в „Света София“ .

След 86 години като музей храмът бе отворен официално за мюсюлмански богослужения.

Министри, политици, общественици бяха изпълнили до краен предел джамията. За жените бе определено отделно място, където да се молят.

На събитието присъстваха около 360 000 души. Някои от тях бяха дошли още през нощта, за да заемат места. Поради изключителния наплив Валийството определи допълнителни места за молитва навън.

Директорът на Дирекцията по религиозни въпроси /Диянет/ проф. Али Ербаш прочете петъчната проповед. В нея той посочи, че в продължение на 86 години джамията е била окована във вериги и че днес е „велик ден, в който се счупиха оковите на робството“.

Повече от два часа продължи тържественото откриване на „Света София“ като джамия за мюсюлмански поклонения. През цялото време, докато траеше тържеството, основните християнски изображения бяха покрити със завеси с извезани на тях калиграфски надписи. А подът бе застлан с килим в тюркоазен цвят.

Редица медии определиха днешния ден като исторически за Истанбул и за мюсюлманския свят.

Около 17 хиляди полицаи охраняваха тържеството. Хеликоптери осъществяваха контрол по въздуха.

Църквата на 1500 години, обект на ЮНЕСКО, е превърната в музей през 1934 г. По-рано този месец обаче турски съд отмени статута ѝ, а Ердоган нареди тя да бъде превърната в джамия.

Решението да се превърне в джамия беше критикувано от религиозни и политически лидери по целия свят.
„Света София“ е построена като православна християнска катедрала и за първи път е превърната в джамия след османското завладяване девет века по-късно.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...